Tofupasteijoita

Tofupasteijoita tarjolla.

Raakasuklaata, smuutteja ja lusikkamummoja

Asiasanat: 

Teksti ja kuvat: Anniina Ljokkoi

Tallinnan kasvisruokamessut järjestettiin tänä vuonna parhaalla paikalla keskellä Viru-keskusta. Tungoksessa olivat paitsi kaikki kaupungin kasvissyöjät myös turisteja, ohikulkijoita, terveystietoisia keski-ikäisiä ja maistiaisille persoja eläkeläisiä.

Vegaaniliitto ja Animalia jakoivat messuilla yhteisen pöydän. Suosituimmat myyntiartikkelit olivat kortit ja kettuheijastimet, mutta keittokirjat osoittautuivat liian kalliiksi paikallisille.

– Suosittelen kyllä vierailemaan messuilla. Super luksusta olla messuilla, jossa voi huoletta kokeilla kaikkia maistiaisia. Suosikkini oli La Muun peanut butter- ja kookos-ananasjäätelöt, kuvaili kokemuksiaan Animalian pöydänpitäjä Senni Puustinen.

 

Vapaaehtoisvoimin järjestetty messu on paikallisille kasvisruokayrityksille tuottoisa myyntitapahtuma.

– Viru-keskus keräsi vierailijoita laidasta laitaan, eikä pelkästään meitä marginaaliryhmiä, kommentoi Vegaaniliiton pöydänpitäjä Oskari Reipsar.

 

Messujen pääjärjestäjää Annika Leppiä haastatteli sekä Tallinna TV että TV 3.

 

Virolaiset osaavat valmistaa herkullisia suklaita ja leivonnaisia – nykyään myös maidottomana ja raakana.

 

Sandra Vungin catering-yrityksen hittituote on linssipiirakka. Etelävirolainen Sandra on julkaissut vegaanisen keittokirjan ja esittelee reseptejään myös osoitteessa www.taimetoit.ee.

 

Maistiaiset kelpasivat hyvin varsinkin ikäihmisille, joilla oli vielä kaksi päivää seuraavaan eläkkeeseen.  

– Meidän pöydässä mummot kävivät oman lusikan kanssa kahmimassa hummusta, eräskin mummo jopa viisi kertaa, kertoi Miku Vegan Kohvikin kokki Mikk Mägi.  

– Pahin tapaus oli se, kun yksi mummo iski lusikkansa jonkun toisen asiakkaan jäätelöannokseen, jonka tämä oli pahaa aavistamatta jättänyt pöydän kulmalle siksi aikaa, kun kaivoi lompakkoa kassistaan, Mikk nauroi.

 

Kaksikielisessä kaupungissa oli menekkiä myös venäjänkieliselle esitteelle Kymmenen kysymystä vegaanille.

Artikkeli on ilmestynyt alunperin Vegaian numerossa 4/2013.

Vegaiassa esitetyt näkemykset eivät edusta Vegaaniliitto ry:n kantaa ellei näin nimenomaisesti ole mainittu.

Vegaaniliitto Facebookissa