Vegaanista

Vegaaneille maistuu makkara

Teksti: Terhi Heimonen
Kuvat: Kristian Kaarna

Jotkut ryhtyvät vegaaniksi siksi, etteivät pidä lihasta. Sen sijaan monet ovat aiemmin tykänneet siitä ja ryhtyneet vegaaneiksi esimerkiksi ekologisuuden, eläinoikeuksien tai terveytensä vuoksi. Kasviperäisen ruokavalion voi koostaa hyvin ilman lihankorvikkeitakin, mutta lihaisaa koostumusta tai makua kaipaaville löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja.

Varsinkin kasvisruokailua vasta opettelevalle lihankorvikkeet voivat olla hyvinkin toimiva juttu, sillä niistä valmistetut ruokalajit muistuttavat ulkonäöltään ja osittain myös maultaan tuttuja lihavastineitaan. Usein kasvistuotteet muistuttavat ulkoisesti ja koostumukseltaan lihatuotteita myös ihan vahingossa, sillä on käytännöllistä muotoilla ne pihveiksi, pyöryköiksi, nakeiksi tai murekkeiksi.

Soija naamioituu moneksi

Keitto ja soijarouheSoijasta saa lähes mitä vain. Soijarouhe sekä suikaleet, fileet ja pihvit ovat teksturoitua soijaproteiinia, joka on valmistettu kylmäpuristamalla soijapavuista pois öljy ja haihduttamalla vesi. Niitä löytyy nykyään pienimpienkin kauppojen kuivatuotehyllystä.

Soijarouhe on useimmille tutuin lihankorvike ja sitä voi käyttää jauhelihan tapaan esimerkiksi bologneseen, makaronilaatikkoon tai lihapullan tyyppisiin soijarouhepyöryköihin. Soijarouheelle on nykyään myös kotimainen vaihtoehto, härkäpavuista ja herneproteiinista tehty härkäpapurouhe. Soijasuikaleet taas ovat kätevä tapa korvata esimerkiksi broilerisuikaleet, vaikkapa kastikkeissa ja keitoissa. Soijafileistä voi tehdä esimerkiksi vegaanisia hot wingsejä, ja soijapihvit taipuvat marinoituina vaikkapa grillattaviksi.

Seitan on japania

SeitanAasiasta kotoisin olevaa, vehnästä erotetusta gluteenista valmistettua tuotetta kutsutaan seitaniksi. Alunperin seitan tarkoitti vain yhtä makrobioottista vehnägluteenituotetta, mutta lännessä nimen käyttö on laajentunut kattamaan kaikki nykyiset seitan-tuotteet. Japaniksi seitan on fu. Tätä koostumukseltaan hyvin lihaisaa ruokaa voi valmistaa itse vehnägluteenijauhosta, mausteista ja nesteestä. Seitanista voi tehdä niin makkaroita, leikkeleitä, pihvejä, pyöryköitä, kebabia kuin pekoniakin. Seitanista on nykyään paljon valmiita tuotteita Suomenkin markkinoilla, mm. salami- ja chorizo-tyyppisiä makkaroita ja leikkeleitä sekä Mock Duckia. Vaikka seitan perustuu perinteisesti nimenomaan vehnägluteeniin, siitä on olemassa myös gluteeniton versio.

Lupiini voisi olla kotimaista

Lupiini on se tuttu kasvi tienpientareilta, mutta kyseinen lajike ei sovellu syötäväksi. Sen sijaan makealupiinia voidaan viljellä ihmisravinnoksi. Lupiinista voidaan tehdä samantyyppisiä elintarvikkeita kuin seitanista, esimerkiksi makkaroita ja leikkeleitä, joko sellaisenaan tai yhdistämällä lupiinia vaikkapa seitanin tai tofun kanssa. Lupiini ei ole vielä Suomessa kovin tunnettu aines, mutta sitä pystyy viljelemään täälläkin, joten toivottavasti saamme tulevaisuudessa maistella kotimaisia lupiinimakkaroita. Joistakin ekokaupoista saattaa löytyä ulkomaista lupiinimakkaraa.

Tofu ja hefu

TofupakkauksiaTofu on soijamaidosta juoksuttamalla eroteltua, tiivistettyä massaa. Sen kotimainen versio on hampunsiemenistä tehty hefu. Tofu ja hefu ovat hyviä sellaisenaan marinoituna vaikkapa leivän päällä. Niitä voi kuutioida ja paistaa rapsakaksi öljyssä tai lisätä pihvi- tai pyörykkätaikinoihin.

Erikoinen mutta herkullinen tempe

Tempe on vähän tofun tyyppistä, sienirihmaston avulla yhteen kasvatettua papukakkua.

Tempe on vähän tofun tyyppistä, sienirihmaston avulla yhteen kasvatettua papukakkua, jota on perinteisesti tehty soijapavuista. Soijapavuista valmistettua tempeä saattaa löytää etnisistä kaupoista ja säilykkeenä ekokaupoista. Suomalainen Palkuainen valmistaa tempeä esimerkiksi herneestä ja lupiinista ja sen tuotteita myydään ekokaupoissa. Tempekin taipuu moneen, ja erityisen hyvää se on marinoituna ja grillattuna.

Pähkinäpohjainen Nuttolene

Nuttolene on maapähkinästä, suolasta ja vedestä tehtyä ”mureketta”. Siitä saa hyviä pihvejä esimerkiksi paneroimalla tai marinoimalla ja grillaamalla.

Nakit ja makkarat

NakkejaKasviperäisiä nakkeja valmistetaan muun muassa seitanista, tofusta ja lupiinista. Tutuimpia lienevät Poutun Tofugrillerit, joilla on oma kannattajakuntansa. Seitanista valmistettuja Wheaty-merkkisiä nakkeja on monta sorttia nykyään myös monissa marketeissa. Ne ovat ehkä astetta ”lihaisampia” kuin Poutun nakit. Ekokaupoissa on kattavampi valikoima myös nakkeja ja makkaroita – niistä löytyy jopa kasviperäistä juustomakkaraa, Vantastic Foodsin Käsekraineria, jolla on hurmattu monta sekasyöjää grilli-iltamissa.

Muut lihaa jäljittelevät tuotteet

Vegepekonia voi valmistaa esimerkiksi soijahiutaleista, tofusta, tempestä tai kookoshiutaleista, ja sitä on saatavana myös valmiina ekokaupoista.

Quornin Suomen-edustaja on lupaillut vegaanista quornia mahdollisesti myyntiin jo lähitulevaisuudessa.

Vegaanista nyhtöpossua eli Fooled Porkia syntyy esimerkiksi soijapihveistä tai jackfruit -hedelmästä.

Tofurky on seitanista ja tofusta tehty kalkkunaa jäljittelevä tuote. Sitä ei toistaiseksi ole saatavilla Suomesta.

Färssi tarkoittaa vegaanista jauhelihaa. Hälsans Kök valmistaa vegaanista valmiiksi paistettua ja maustettua ”jauhelihaa”, ja samantyyppistä myy myös Lidl.

Vantastic Foods'in Veggie Tuna muistuttaa maultaan ja koostumukseltaan tonnikalaa. Myös Marigold Braised Tofu -säilyke on samantapaista. Molempia saa ekokaupoista.

Myös erilaisista viljoista saa lihaa korvaavia tuotteita, pääraaka-aineena voi käyttää esimerkiksi hirssiä.

Quorn on lihankorvikkeiden suuri trendi, mutta kaikki Suomessa myytävät tuotteet sisältävät kananmunaa eivätkä siksi sovi vegaaneille. Kerrotaan että Yhdysvalloista saa vegaanista quornia, joten ehkä sen aika koittaa vielä Euroopassakin – ainakin Quornin Suomen edustaja on lupaillut sitä mahdollisesti myyntiin jo lähitulevaisuudessa. Quorn on sieniproteiinivalmiste, joka valmistetaan punahomeesta.

Maustaminen ja valmistaminen

Mausteiset pihvitMonet valmiit broileri-, jauheliha-, taco- ja fajita-mausteseokset ovat vegaanisia. Myös esimerkiksi Santa Marian BBQ Grill Oil Allround on hyvin lihaliemimäisen makuista ja sopii mainiosti esimerkiksi soija- tai seitanpihvien maustamiseen. Täyteläistä makua tuovat myös muun muassa savuaromi, savupaprikajauhe, chipotlejauhe, grillausmauste ja yrteistä lipstikka. Monien maustesekoituksien salaisuus on natriumglutamaatti.

Maustaminen on taito, jonka oppii kokeilemalla. Parhaiten mausteiden imeytymisen varmistaa marinoimalla lihankorviketta yön yli jääkaapissa. Soija- ja seitansuikaleet kannattaa puristaa siivilässä kunnolla kuivaksi, jotta ne imevät marinadia hyvin. Tofua voi ensiksi paistaa hetken kuiviltaan pannulla marinadin imeytymisen helpottamiseksi. Myös pakastaminen muuttaa tofun rakennetta huokoisemmaksi. Soijarouhetta voi ruskistaa hetken kuiviltaan öljyssä pannulla mausteiden kanssa ja imeyttää sitten nestettä vähän kerrallaan. Ruokaa kannattaa lisäksi maistella jo kypsennysvaiheessa ja lisätä mausteita tarpeen mukaan.

Vegaiassa esitetyt näkemykset eivät edusta Vegaaniliitto ry:n kantaa ellei näin nimenomaisesti ole mainittu.

Vegaaniliitto Facebookissa