Jyväskylän valot

Jyväskylässä väkiluku nousee.

Yksi kasvisravintola, monta uimarantaa

Teksti: Johanna Kotaniemi, Essi Lahtinen, Anniina Ljokkoi
Kuvat: Johanna Kotaniemi, Essi Lahtinen

Jyväskylä! Matkakeskukselle saapunut reissaaja tai parkkihalliin pysäköinyt vieras suuntaa lähes automaattisesti kävelykadulle – sille joka alkaa alakaupungilta, kulkee ostoskeskusten ja Kirkkopuiston ohi ja päätyy yläkaupungin kautta yliopistolle. Jäikö sinne matkan varrelle jotain kiinnostavaa?

Jos kaupungilla on aikaa vain tovi, voi pysähtyä Kirkkopuistoon ja ostaa sen kahviosta Tofuline-jätskiä. Useimpien kaupunkien sydän on tori, mutta Jyväskylässä keskipisteeksi mieltyy juuri kirkkopuisto Kauppakadun ja Vapaudenkadun välissä; se jakaa kaupungin ala- ja yläkaupungiksi.

SatamaJyväskylän pieni keskusta on syntynyt kahden luonnonmuodostuman puristuksiin: Jyväsjärven ja harjun väliin. Kirkkopuistosta on vain korttelin matka Neron portaille, joiden reunamat on kesäisin täynnä erivärisiä kukkia. Kiviset portaat vievät Harjun päälle ja vesitornille, jonka näköalakerroksesta voi ottaa koko kaupungin haltuun. Monia kaupungissa vierailijoita ihmetyttää ja ihastuttaa kaupungissa jo vuosia jatkunut perinne, iltasoitto, joka kaikuu Harjun tornista kesäaikaan joka ilta.

Vesitornin ensimmäisen kerroksen luontomuseossa voi täytettyjen eläinten ja vitriineihin rakennettujen luontosommitelmien keskellä pohtia, onnistuuko ihmisen samastua eläimen elämään. Harjulla risteilee myös lenkkipolkuja ja rata frisbeegolfinnälkäisille.

Kirkkopuistosta reilun korttelin verran toiseen suuntaan on puolestaan Jyväsjärven ranta ja Lutakon satama, jossa on ihana käydä käveleskelemässä lämpimänä kesäpäivänä. Jollei vielä ole päässyt Tofulinen makuun, niin sataman kahvilassa on seuraava tilaisuus.

Tavataan kompassilla

Kahvilan antimiaJyväskylän ydinkeskustan kävelykadulla on usein kesäisin kojuja, esityksiä, tempauksia tai muuten vain ihmisiä vierivieressä terasseilla ja penkeillä nauttimassa auringosta. Jos paikallinen tuttusi ehdottaa tapaamista kompassilla, sinun on hankkiuduttava Kauppakadun ja Asemakadun risteykseen kompassin näköisen katukuvion keskipisteeseen ja jäätävä arvailemaan, mistä suunnasta toinen ilmestyy.

Kävelykadulta jäävät ensimmäisinä silmään vain kahvila- ja kauppaketjut, joten on hyvä tietää muutama vinkki. Aamupalaa tai tuhteja herkkuja kaipaava voi poiketa kävelykadulta muutaman askeleen sivuun Torikulman Cafe Miriam'siin. Samalta kadulta alempaa löytyy Pannukakkutalo, josta saa vegaanista pannaria marjoilla ja vaahterasiirapilla.

PannukakkuKävelykadun parhaat smoothie-paikat ovat puolestaan Social House -kahvila ja super food -koju Shake 'N' Go Jyväskeskuksessa.

Tuhdimpaa ruokaa yläkaupungilla tarjoaa esimerkiksi ravintola Food, jonka listalta löytyy vegaanisena tofuleipä, tofusalaatti ja kasvis-tofu-wokki.

Matkakeskuksen tohinan keskeltä löytyy intialainen ravintola Shalimar, jonka pöydissä on kiireetön tunnelma. Shalimarista saa ruoan myös mukaan, kuten myös aasialaisesta Amanda Takeaway -ravintolasta Väinönkadulta.

Thaimaalaista ruokaa ja sushia saa puolestaan Muang Thai -ravintolasta kävelykadun tuntumassa sijaitsevasta Torikeskuksesta. Muang Thai tarjoilee lounasbuffettia, josta löytyy aina myös vegaanille tofukastiketta, sushia, salaattia ja hedelmiä.

Palanen historiallista puutalokaupunkia

Kahvilan julkisivuTarina kertoo erään ulkomaalaisen kysyneen Jyväskylässä vieraillessaan, että näinkö pahasti kaupunki kärsi sodan pommituksissa, kun vanhoja rakennuksia ei näy missään. Paikallisen oppaan olikin kerrottava nolona, että ei, me tuhosimme vanhat rakennuksemme 1960-luvulla ihan itse. Se kun oli kiihkeän uudistamisen aikaa.

Uudistuminen näyttää jatkuvan Jyväskylässä. Jos ei käy keskustassa päivittäin, tuntuu kuin sinne olisi joka käyntikerralla ilmestynyt uusia ruokapaikkoja ja shoppailuhoukuttimia. Onko Jyväskylässä sitten ollenkaan historiaa?

Sentään pieni palanen vanhaa on säilynyt Cygnauksenkadulla sijaitsevalla Toivolan vanhalla pihalla. Kyseessä on 1800-luvun lopun käsityöläispiha vanhoine puurakennuksineen. Vanhan synnytyslaitoksen tiloissa toimii Kahvila Muisto, josta vegaanikin saa pientä makeaa ja suolaista kysymällä. Piha-alueella on tunnelmallinen kesäterassi, kivoja pikku putiikkeja sekä polkupyörien vuokrausmahdollisuus.

Boheemi yläkaupunki

Jos Jyväskylän ydinkeskusta houkuttelee lähinnä kaupallisilla vetonauloillaan, niin yläkaupungilla tunnelma on toinen. Kun jatkaa Kävelykadulta Kirkkopuiston ohi yliopistolle päin, suihkivat pyörillä vastaan kaupungin opiskelijat, tutkijat ja taiteilijat.

Seitan-annosYläkaupungin puolella sijaitsee Jyväskylän ainut varsinainen vegepaikka, Kasvisravintola Katriina. Kyseessä on ruokalatyyppinen lounaspaikka, joka antaa sosekeitolle ihan uuden merkityksen. Keittolounaaseen kuuluu myös tuore sämpylä, salaatti ja jälkkärikahvi tai kiisseli. Opiskelijakortilla Katriinan lounas maksaa 2,60, muuten 7 euroa. Tukevamman kasvisruoan saa 8 eurolla. Kaikki ruuat Katriinassa ovat vegaanisia lukuun ottamatta juomavalikoimassa sitkeästi pysyvää lehmänmaitoa.

Kauppakatua ylöspäin jatkaessa vastaan tulee kaupungin boheemien kantapaikka, baari Vakiopaine. Se sopii rentoon istuskeluun ja on iltaisin myös tiivistunnelmainen keikkapaikka. Jos nälkä yllättää, vieressä sijaitsevasta Pizzeria Mariasta saa pitsaa ja falafelia, eikä niiden tuomista Vakkariin ole koskaan kielletty kovin ankarasti.

Viimeinen maininnan arvoinen ravintola Kauppakadulla on burgereistaan tunnettu Sohwi. Kulttuuriravintola tarjoaa vaihtuvalta listaltaan mahan täytettä vegaanillekin, jälkiruokaa myöten. Ja kyllä, sen burgerinkin saa vegaanisena. Ainoa oikea tapa on nauttia se tikkuperunoiden kanssa!

Possumunkkeja piknikille

Monille jyväskyläläislapsille kaupungin ikimuistoisin paikka on Mäki-Matin perhepuisto ihan keskustan ja Harjun tuntumassa. Siellä on ulkovempeleiden lisäksi myös sisäleikkihuone, jonne pääsee vessaan ja tarvittaessa sateensuojaan arkipäivinä. Viikonloppuisin sisätilat ja leluvarasto ovat valitettavasti kiinni. Lasten mielestä puistossa viihtyisi vaikka koko päivän ja sinne kannattaakin ottaa omat eväät, ettei mene ihan hiekkakakkujen syömiseksi. Viereisellä Oikokadulla on usein kesäpäivinä rento kirppis.

Piknik-eväitä varten on Jyväskylän keskustassa monta hyvää paikkaa. Kolmikulman S-marketista löytyy salaattitiski, josta voi koota herkullisen annoksen itse. Huomattavasti monipuolisempi ruokakauppa on kuitenkin Sokoksen Mestarin Herkku.

Tiesitkö, että Helsingissäkin toimiva ekokauppa Ekolo on alkujaan perustettu Jyväskylässä? Vanhassa kotikaupungissaan kauppa sijaitsee tätä nykyä hieman piilossa Jyväskeskuksessa. Ihan Ekolon vierestä löytyy Elosen kahvila, josta saa vegaanisia munkkipossuja.

Uikkarit mukaan!

Uimamestoja Jyväskylästä löytyy paljon, sillä kaupunki sijaitsee kahden järven välissä. Helppoja kohteita ovat muun muassa Köhniön, Tuomiojärven, Lutakon, Alban ja Laajavuoressa sijaitsevan Vuorilammen uimarannat.

Uimamestoja Jyväskylästä löytyy paljon, sillä kaupunki sijaitsee kahden järven välissä.

Perusteellista sauna- ja uintireissua suunnittelevan kannattaa tutkia Lehtisaaren suomat mahdollisuudet. Kyseessä on seurakunnan omistama mökkimiljöö, joka toimii avoimien ovien periaatteella. Kuljetus saarelle hoituu maksutta tiettyinä kellonaikoina. Seurakunnan järjestämät uskonnolliset tapahtumat tarjoavat ohjelmaa ja yhdessäoloa yksinäisille ja mökittömille kaupunkilaisille.

Ohjelmattomana päivänä saarella voi viihdyttää itse itseään saunomalla, uimalla ja grillaamalla. Paikan päältä voi lainata soutuveneitä ja ulkopelejä. Saari on täysin päihteetön ja savuton ja sopii senkin vuoksi hyvin lapsiperheille.

Auton täydeltä lakua

Jyväskylän ympäristössä on loputtomasti mantereellakin sijaitsevia käyntikohteita. Autolla hyvin saavutettavissa on vaikkapa Pandan tehtaanmyymälä muutaman kilometrin päässä Vaajakoskella. Se on kesällä auki myös sunnuntaisin ja sieltähän saa vaikka mitä herkkuja.

Matkan varrelle sattuu puutarhakeskus Viherlandia, joka on vaikuttava elämys kukka- ja koristekasviriveineen ja tuoksuineen. Ikävä kyllä Viherlandia on kuuluisa myös kahdesta häkkipapukaijasta, jotka joutuvat kestämään noin 400 000 vierailijaa vuosittain. Kehuja ei saa myöskään Viherlandian Ravintola Eeden, josta uupuvat kasvisvaihtoehdot lähes täysin.

Onko museossa tylsää?

PyörävuokraamoSadepäivinä vierailu museoon ei välttämättä ole huono idea. Jyväskylässä sijaitsee maamme ainut museologian professuuri, joten seudun museoiden pitäisi olla taattua laatua.

Kävelykadun yläpäässä ihan Kirkkopuiston kulmalla sijaitsee Suomen käsityön museo. Museo pyrkii rakentamaan näyttelyistään värien ja muotojen iloisen sommitelman, jossa on silmänruokaa kaikenikäisille. Tänä kesänä se on varmasti ollut helppoa, sillä vaihtuvan näyttelyn teemana on Marimekko. Museon toisessa kerroksessa on askarteluhuone, jossa voi hullaantua materiaalien paljoudesta ja käyttää luovuuttaan uusiin keksintöihin.

Taiteen olemassaolosta Jyväskylässä huolehtii kesällä Uuden Polven Museo, joka on ripustanut näyttelynsä vanhan paperitehtaan pergamenttihalliin.

Keski-Suomen vetonaula monille ulkomaisille turisteille on arkkitehti Alvar Aalto, jonka suunnittelemia rakennuksia on paitsi yliopistolla Seminaarinmäellä myös eri puolilla maakuntaa. Alvar Aallon elämäntyötä esittelevässä museossa pääsee näkemään kaiken kerralla. Jos museokierroksella alkaa hiukoa, löytyy apu museon alakerran kahvilasta Cafe Alvar.

Vegaia suosittelee

 

Vegaiassa esitetyt näkemykset eivät edusta Vegaaniliitto ry:n kantaa ellei näin nimenomaisesti ole mainittu.

Vegaaniliitto Facebookissa