Bruschetta-annos

Paras koskaan syömäni bruschetta, vaikka kyseessä onkin yksinkertainen pikkuruoka.

Vegaaniperhe Wienissä

Asiasanat: 

Ella Markkola

Kun mieheni päätti lähteä kahdeksi kuukaudeksi työharjoitteluun Wieniin, ensimmäinen reaktioni oli ehdottomasti jäädä 2-vuotiaan poikamme kanssa kotiin. Onneksi kuitenkin muutin mieleni, sillä Wien osoittautui mahtavaksi kohteeksi sekä vegaaneille että muille. Aika ei riittänyt kaiken näkemiseen, kokemiseen ja maistamiseen, mikä tosin johtui enimmäkseen taaperon asettamista rajoituksista. Tulimme takaisin kuitenkin monta herkullista kokemusta rikkaampina.

Kasvisravintoloita ja muita ruokapaikkoja on Wienissä useampia kymmeniä, täydellinen lista osoitteiden ja karttojen kera löytyy happycow.net -sivustolta.  Täysin vegaanisia ravintoloita on kaksi. Molemmat kuuluvat kansainväliseen Loving Hut -ketjuun, jonka missio on edistää veganismia herkullisen ruuan avulla, ja jolla on ravintoloita tällä hetkellä 19 maassa. Loving Hut -ravintoloiden laajalta listalta löytyy niin hampurilaisia, Wiener Schnitzeleitä kuin jäätelöannoksia painopisteen ollessa kiinalaistyyppisissä ruuissa. Loving Hutissa kävimme monta kertaa, eikä voi kuin todeta ruokien todella olevan omiaan veganismin edistämiseen - varsinkin feikkilihat olivat niin aidonoloisia, että siirryin suosiolla perinteisempiin kasvisruokiin. Kiitosta pitää antaa myös helppoudesta - tänne uskalsin tulla jopa kahdestaan taaperon kanssa - ja edullisuudesta: ruokien hinnat alkavat kahdesta eurosta ja kalleimmatkin annokset maksavat alle kahdeksan euroa.

VegetasiaLähes 100 % vegaanista aasialaista ruokaa löytyy myös astetta hienommasta, tunnelmallisesta Vegetasiasta ja pikkuisesta Formosa Foodista. Formosa Foodissa kannattaa käydä erityisesti siksi, että se on myös vegaanisten erikoistuotteiden kauppa, josta löytyy laaja valikoima muun muassa (soija-) juustoja, suklaita, karkkeja ja feikkilihoja - enemmän kuin koskaan olen nähnyt.

Perinteisempää itävaltalaista ruokaa kaipaavan kannattaa suunnata Bio Bar von Antuniin, missä tarjonnasta 90 % on vegaanista ja luomua. Noin kahdeksan euron lounas sisältää salaatin, keiton ja pääruuan, mutta tänne kannattaa tulla myös illalla. Suosittelen erityisesti keittoja, bruschettoja ja tiramisua.

"Tavallisissa" ravintoloissa valikoimat vegaanille ovatkin sitten huonot. Wienissä erityisesti kannattaa yrittää saada sekasyöjäseuralainenkin suostuteltua kasvisravintolaan. Itse raahasimme paatuneet lihansyöjäsukulaiset Loving Hutiin ja Vegetasiaan, joista varsinkin jälkimmäinen sai pelkkiä kehuja. Muuten voisin suositella japanilaista ruokaa tarjoavaa Akakiko-ketjua, jolla on kaupungissa monta ravintolaa. Vegaaniset annokset on merkitty selvästi listaan, niitä on paljon ja ne ovat hyviä.

Muuta ruokaa

Wien on kuuluisa kahvilakulttuuristaan, mutta valitettavasti perinteisissä wieniläiskahviloissa ei ole muuta vegaanista kuin teetä tai kahvia mustana. Sen sijaan itse jäin koukkuun Ströck-leipomoketjun take away -kahveihin, jotka onneksi kuitenkin ovat puolet halvempia kuin Suomessa ja reilua kauppaa.

Wienissä ei voi olla kiinnittämättä huomiota katukeittiöiden runsauteen. Erilaisia ruokakojuja on niin paljon ja niiden hintataso niin edullinen, että välillä tuntui, etteivät wieniläiset laita ollenkaan itse ruokaa. Vegaanin iloksi falafelia löytyy jokaisesta kebabkojusta ja ne maistuvat niin hyviltä, ettei Suomessa tee enää taatusti mieli täkäläisiä pakastefalafeleja. Hinta liikkuu kolmen, neljän euron hujakoilla ja mukaan saa aina hummusta, monipuolisempaa salaattia kuin Suomessa ja jogurttikastiketta - joten muistathan aina tehdä selväksi, että "bitte" ilman viimeksi mainittua! Parhaat falafelit, neljä kappaletta eurolla, saa Naschmarkt-torilta, joka on nähtävyys jo sinänsä. Täältä saa myös montaa erilaista hummus-laatua, ihania kuivattuja hedelmiä, valtavat valikoimat tuoreita hedelmiä ja vihanneksia ja kaiken muun, mitä torilta yleensäkin. Tiettyinä päivinä Naschmarktilla on myös kirpputori. Kauniilla säällä kannattaa ostaa torilta falafelit, hummusta, oliiveja ja leipää ja mennä piknikille vaikkapa läheiseen puistoon.

Kaupoissa on mielestäni yleisesti ottaen paremmat valikoimat kuin Suomessa, lukuun ottamatta ehkä kaikkein pienimpiä kauppoja. Merkur-kauppaketjussa on erityisen hyvät valikoimat vegaanisia "lihatuotteita" ja jogurtteja. Luomu on Keski-Euroopassa lyönyt läpi ihan eri tavalla kuin Suomessa, ja täällä kannattaa käydä myös pelkästään luomutuotteita myyvissä supermarketeissa, joissa on paljon vegaanituotteita ja luontaiskosmetiikkaa.

Mitä tehdä Wienissä?

Suosittelisin Wieniä erityisesti vegaanille hää- tai muun romanttisen matkan kohteeksi: ruokatarjonta on aivan toista luokkaa kuin perinteisissä Pariisissa, Roomassa tai Venetsiassa. Retkikohteiksi löytyy niin idyllisiä maalaismaisemia, maalauksellinen Tonava jokilaaksoineen kuin loisteliaita linnojakin. Luksushotellit ovat todella ylellisiä ja kaupunki on ehkä romanttisin näkemäni. Perinteisen hevosajelun vegaani kuitenkin jättää väliin, jos ei muuten niin siksi, että romanttisen julkisivun takana hevosilla on todella huonot oltavat. 

Uskaltaisin sanoa Wieniä myös lapsiystävälliseksi kaupungiksi: hieman isommille lapsille, jotka ovat edes vähän kiinnostuneita historiasta, Wienissä on useita museoita, jotka ovat aikuisillekin todella mielenkiintoisia. Museon jälkeen voikin rentoutua jossain kaupungin lukuisista leikkipuistoista. Ne tulivatkin todella tarpeeseen 2-vuotiaan kanssa, joka Wienissä oppi sanomaan aina ulos lähdettäessä: "Ei tylsään aikuisten museoon!" Historiaa ja museoita Wienissä riittääkin loputtomasti. Jos yhtään kiinnostaa, suosittelen lämpimästi.

Keski-Euroopassa etäisyydet ovat lyhyitä, ja Wienistä pääsee nopeasti ja edullisesti junalla Slovakian, Unkarin, Tšekin ja Itävallan muihin kohteisiin. Tässä mielessä Wien on hyvä tukikohta, koska näissä vegaaniruuan saatavuus voi olla huonompaa, kun taas Wienissä herkkuja löytyy liiankin kanssa. 

Artikkeli on ilmestynyt alunperin Vegaian numerossa 1/2011.

Vegaiassa esitetyt näkemykset eivät edusta Vegaaniliitto ry:n kantaa ellei näin nimenomaisesti ole mainittu.

Vegaaniliitto Facebookissa