Vegaanina äiti-Venäjän syleilyssä

Asiasanat: 

Sisli Piisilä

Veganismi on Venäjällä vielä lapsenkengissä, mutta yleistymään päin. Tällä kertaa Vegaian esittelyssä ovat Pietarin moninaiset kasvisravintolat ja ruokakaupat.

Pietari sijaitsee vain 500 kilometrin päässä Helsingistä, mutta henkinen etäisyys tuntuu väistämättä suuremmalta rajamuodollisuuksien ja historian painolastin vuoksi. Viisuminhaku on varsin yksinkertainen prosessi, ja nykyään Pietarissakin tulee helposti toimeen myös englannin kielellä turistireissun verran. Kertaviisumin saa matkatoimistosta reilussa viikossa pyöreään 75 euron hintaan, ja suora suomalaisen liikennöitsijän bussivuoro Helsingistä tai Tampereelta maksaa 35--50 euroa yhteen suuntaan. Hostelleista halvimmat maksavat 10--15 euroa yöltä. Olisiko jo aika voittaa ennakkoluulot ja lähteä tutustumaan itänaapuriin?

Suunta VeganikaanPietari on Venäjän kaupungeista länsimaisin. Siinä, missä Moskova on monien venäläisten mielikuvissa kylmä bisnespääkaupunki, liitetään Pietariin kulttuuri, suuret kirjailijat, taide ja rento elämänasenne. Tämä näkyy myös kasvisravintoloiden määrässä, vaikka kaupungista ei löydy vielä yhtään pelkästään vegaanista ruokaa tarjoavaa ravintolaa. Pelkästään kasvisruokaa tarjoavia ravintoloita ovat ainakin Kafe Botanika ja Rada & K sekä kasvisravintolaketju Troitskiy Mostin neljä ravintolaa. 

Vegetaristisia ja vegaanisia tuotteita voi ostaa Rada & K:n naapurista aasialaisiin makuihin erikoistuneesta Adi-erikoisruokakaupasta ja uuden kasvisruokakauppaketju Veganikan myymälöistä. Soijapaloja ja -rouhetta löytyy usein tavallisista ruokakaupoistakin, kuten myös soijamaitojauhetta. Sen sijaan soijamaitoa ja -vanukkaita on valikoimassa yleensä ainoastaan suuremmissa kaupoissa, ja ne ovat kalliimpia kuin Suomessa. Stockmannin ja Lendin länsimaisista herkkuruokakaupoista löytää kattavan valikoiman vegaanisia suklaita, hummusta ja muita herkkuja. 

Itä-Euroopassa ja Venäjällä jo vuosia matkustaneet kaipaavat kaihoten aiemmin kaupoista yleisesti löytyneitä moninaisia soijatuotteita, jotka elintason nousun myötä ovat väistyneet antaen tilaa maito- ja lihatuotteille. Keväisin tilanne muuttuu Venäjällä, kun koko ortodoksinen maailma laskeutuu oman kalenterinsa mukaisesti paastoon ja noudattaa pääsiäiseen asti vegaanista ruokavaliota. Vaikka paastossa painotetaankin ruokavalion karsimista, vegaaniset täytekakut ja makkarankorvikkeet käyvät kaupaksi. Ehkä juuri paaston vuoksi Venäjällä on myynnissä länsimaisen kuluttajan makuun jopa pelottavan ”lihaiselta” maistuvia vegaanisia makkaroita ja nakkeja. Näitä tuotteita myydään ympäri vuoden Adissa ja Veganikassa, ja paaston aikaan yleisemmin isoissa kaupoissa. 

Testiryhmämme suosikiksi on muodostunut valkoiseen muovikuoreen pakattu vegaaninen soijaton salami, joka on tehty vehnä- ja herneproteiinista. Myös vegaaninen smetana ja piimä ovat vieneet allekirjoittaneen sydämen mennessään. Kasvimaitovalmisteiden sakeuttajana käytetään yleisesti epäterveellistä kookosrasvaa, ja maut ovat usein hyvin erilaisia suomalaisiin vastineisiin verrattuna. Myös Japanin ruokakulttuurin arvostaminen sekoittuu venäläisiin perinneruokiin. Miltä kuulostaisi vaikkapa merikaalilla maustettu majoneesi?

Kafe Botanika

BorssikeittoOsoite: Ulitsa Pestelya 7 / Улица Пестеля 7
Lähimmät metrot: Gostinyi Dvor / Majakovskaya / Chernishevskaya
www.cafebotanika.ru/en

Botanika on rauhallinen, savuton kasvisravintola kivenheiton päässä Pietarin pääkadulta, Nevski Prospektilta. Ruokalista on saatavilla sekä venäjäksi että englanniksi. Valikoimassa on sekoitus eri kulttuureja, ja makunsa mukaan voi valita syötäväksi intialaista, japanilaista, venäläistä tai italialaista ruokaa. Pääosa ruokavaihtoehdoista on lakto-ovo-vegetaarisia, mutta vegaaniset ruoat on merkitty listaan selvästi. Vegaanisuus kannattaa tuoda selkeästi esille, koska tarjoilijoiden englanninkielentaito vaihtelee. 

Falafel- ja soijasuikaletäytteiset rullatVenäläisistä ruoista varsinkin borssikeitto, ilman epävegaanista smetanaa, on maukasta ja kokeilemisen arvoista. Vinegrette-salaatti taas on venäläinen vastine rosollille. Falafel- ja soijasuikaletäytteiset rullat vievät kielen mennessään ja tarjoavat myös hitusen proteiinia, mikä  muuten on varsin aliedustetussa asemassa Venäjän kasvisravintoloiden tarjonnassa. Tuorepuristetut mehut ovat piristävä lisä tarjontaan, mutta tuovat myös nopeasti lisää laskua. Botanika on hinnoittelultaan keskitasoa, ja ruokailuun voi varata helposti ainakin 10 euroa.

Rada & K

KeittoOsoite: Gorokhovaya Ulitsa 36 / Гороховая Улица 36
Lähin metro: Sadovaya / Sennaya pl

Kaupungin uusin kasvisravintola on hintatasoltaan oivallinen ja sykkii elämää. A la carte -lista on pelkästään venäjäksi, mutta sen sisältämät ruoat ovat myös ravintolalinjastossa, jolloin näkee mitä tilaa. Tarjoilijoista suurin osa puhuu englantia vain auttavasti, mutta osaa kertoa, mitkä annoksista ovat vegaanisia. Palvelu on nopeaa, avuliasta ja venäläisittäin myös ystävällistä. 

Soijanakkeja ja porkkanakotlettejaRavintola-annosten raaka-aineista soijanakkeja ja porkkanakotletteja voi ostaa myös kotiin naapurissa toimivasta Adista. Ruoka on uskomattoman rasvaista ja siten myös täyttävää. Makumaailma ammentaa myös tässä ravintolassa itämaisuudesta ja venäläisistä perusruoista. Tuorepuristetut mehut ovat huomattavasti Botanikaa halvempia. Paikalliset juovat ruoan ohessa yleensä vihreää teetä tai äitelän makeaa kompotti-mehujuomaa. Salaatti, keitto ja lämmin ruoka maksavat 5--10 euroa ruokailijan nälästä riippuen. Vieressä sijaitsevan Sennajan aukion toiselta puolelta löytyy hetken harhailun jälkeen viehättävä torialue, jossa kannattaa vierailla katselemassa kaupantekoa, jos aika suinkin riittää.

Muita kasvisravintoloita

Muita kasvissyöjäystävällisiä ruokapaikkoja ovat Troitskiy Mostin lakto-ovo-kasvisravintolat ympäri kaupunkia, mutta vegaanisia vaihtoehtoja ei niissä aina ole tarjolla. Monet ovat mieltyneet myös ravintola Idiotin tunnelmaan. Dostojevskin kirjan mukaan nimetty hintavahko, turisteille suunnattu kasvis-kalaravintola sijaitsee Moikan kanaalin varressa kohtalaisen kävelymatkan päässä Nevski Prospektilta. Ennen ruokaa tarjoiltava ilmainen vodkapaukku herättää ruokahalun, mutta laskua maksaessa voi jo vähän itkettää. 

Kauempana keskustasta sijaitsee vaatimaton Drugoi Mir -kasvisravintola, ja lähellä kaunista Vladimirin katedraalia on intialainen hieman kalliimpi kasvisravintola Kashmir. Sen lähietäisyydellä Dostoevskayan metroaseman naapurissa ostoskeskuksen kellarikerroksessa on länsimaisia standardeja vastaava Lend-herkkuruokakauppa. 

Myös tavallisista ravintoloista saa usein vegaanista ruokaa yhdistelemällä ruokalistasta eri kasvislisukkeita, mutta tilaaminen venäjää osaamatta voi tuottaa vaikeuksia. Voita ja lihalientä käytetään yleisesti, eikä henkilökunta yleensä ymmärrä vegaanin ja vegetaristin eroa ilman selvennystä. Vegaanipassin mukaan tulostamalla pääsee jo pitkälle, ja englantia vähänkin osaavien -- ja myös osaamattomien -- paikallisten avuliaisuus ja ystävällisyys koskettavat.

Troitskiy Most / Троицкий Мост 
www.t-most.ru

Idiot / Идиот
Osoite: Nab reki Moiki 82
www.idiot-spb.com

Drugoi Mir / Другой мир
Osoite: Bumazhnaya Ulitsa 17
Metro: Narvskaya

Kashmir / Кашмир
Osoite: Bolshaja Moskovskaja 7
Metro: Vladimirskaya/Dostoevskaya

Kasvisruokakauppa Veganika / Веганика
Liikkeet avoinna klo 12-20
post@veganika.ru 
Ligovskiy Prospekt 133 / Лиговский пр. 133, sisäpiha, ovikellon koodi 10B (metro: Ligovskiy Prospekt)
Ulitsa Sestroretskaya 5  / ул.Сестрорецкая, д.5. (metro: Chernaya Rechka)

 

Artikkeli on ilmestynyt alunperin Vegaian numerossa 1/2012.

Vegaiassa esitetyt näkemykset eivät edusta Vegaaniliitto ry:n kantaa ellei näin nimenomaisesti ole mainittu.

Vegaaniliitto Facebookissa