Lihatonta lihaa lupiinista

Asiasanat: 

Teksti: Maija Haavisto
Kuvat: Maija Haavisto ja De Vegetarische Slager

Vegetaarinen teurastamo hämmentää nimellään. Hollantilaisyrityksen "lihattomat lihat" maistuvat sekasyöjälle, joskaan läheskään kaikki niistä eivät valitettavasti ole vegaanisia.

Kaupan edustaDe Vegetarische Slager eli vegetaarinen teurastamo on Hollannin Haagissa sijaitseva kauppa, joka omien sanojensa mukaan myy "vegetaarista lihaa". Liikkeen ulkopuolella seisoo suuri muovinen lehmä, sympaattinen ja lempeä. Kaupan art nouveau -henkisessä logossa sirpakka neitonen pitelee käsissään kasvisnippua ja lihaveistä.

Myymälän suosituimpia tuotteita ovat lihapullat, kebab-tyyliset kreikkalaiset suikaleet, "kana" sekä mausteinen tonnikala(ton)salaatti. Kaupan on myös joitain lihattomiksi muutettuja perinteisiä hollantilaisia ruokia, kuten juustotäytteisiä kroketteja. Kenties hämmentävin tuote on "raaka jauheliha", joka tosiaan matomaisella rakenteellaan ja punaisella värillään muistuttaa oikeaa jauhelihaa.

Hollannissa soijarouheeseen ei juuri törmää, mutta einesmäiset lihankorvikkeet ovat varsin suosittuja. Niitä on tarjolla suuri valikoima tavallisissakin ruokakaupoissa, jopa Lidlissä. Löytyy pihvejä, pyöryköitä, "jauhelihaa", leikkeleitä ja monta eri lajia "maksamakkaraa". Käytännössä kaikki ruokakaupan korvikelihat tosin sisältävät eläinkunnan tuotteita, yleensä kananmunaa. Täysin vegaanisia vaihtoehtoja haikailevan kannattaa suunnata vaikkapa Natuurwinkel-luontaistuotekauppaketjuun.

Vegaanisia eivät tosin ole läheskään kaikki De Vegetarische Slagerinkaan tuotteet. 100 % vegetarisch -merkki voi johtaa harhaan, sillä liike laskee "vegetaariseksi" myös kananmunan, jota löytyy useista tuotteista, mukaan lukien "jauheliha". Juustokrokettien juusto on lehmänmaidosta tehty. Täysin vegaaniset tuotteet on merkitty tekstillä 100 % plantaardig eli 100 % kasviperäinen.

Lupiini raaka-aineena

Tuotteiden pääraaka-aineena on soija, mutta De Vegetarische Slagerin erikoisuuksia ovat lupiinituotteet, jotka on kehitetty yhdessä Wageningenin yliopiston kanssa. Niitä on vasta muutama, mutta lupiinin määrää yritetään koko ajan lisätä.

Suomessa tienvarsilla kukkivan komealupiinin siemenet ovat myrkyllisiä, mutta lajikkeesta nimeltä makealupiini tehdään jauhoa ja Välimeren maissa sen papuja syödään myös paahdettuina. Soijan tapaan ne sisältävät runsaasti proteiinia ja kuitua, mutta vain vähän rasvaa ja hiilihydraatteja. Lupiiniliha sopii siis myös karppaajalle.

Lupiini on varsin ekologinen kasvi. Palkojen kovan kuoren ansiosta pavut ovat suojassa tuholaisilta eikä torjunta-aineita tarvita. Muiden palkokasvien tapaan se sitoo ilmasta typpeä ja vaatii siten vähemmän lannoitteita kuin monet muut kasvit. De Vegetarische Slagerin myymä lupiini on myös lähiruokaa, sillä se tulee liikkeen omistajan omalta luomutilalta.

Toisin kuin soijaa, lupiinia voi kasvattaa myös Suomessa ja kasvatetaankin, tosin tällä hetkellä ihmisravinnoksi vain pieniä määriä, ja ne menevät toistaiseksi kaikki leivonnaiskäyttöön. Kenties tulevaisuuden fennovegaani pääsee nauttimaan kotimaista lupiinilihaa? Lupiinista voidaan valmistaa myös erilaisia maitotyyppisiä tuotteita kuten soijastakin.

Lupiinin etuna on myös se, ettei sen maine ainakaan tällä hetkellä ole ryvettynyt erilaisissa ravitsemuskohuissa kuten soijalla – eikä se kuulosta muuten vain epäilyttävältä kuten hamppu. Tutkimusten mukaan sillä voi kuitenkin olla edullisia terveysvaikutuksia: ainakin se vaikuttaa laskevan kolesterolia. Valitettavasti lupiini voi olla lähes yhtä allergisoiva kuin soijakin, ja allergisia reaktioita on havaittu etenkin soijalle ja maapähkinöille allergisilla.

Vaikka jotkut De Vegetarische Slagerin tuotteet sisältävät eläinkunnan tuotteita, on joissain myös gluteenia ja monissa on melko pitkät listat erilaisia ainesosia, esimerkiksi vegaanisen shoarman sisällysluettelo saa hyvälle mielelle: lupiinijauhoa, vettä, auringonkukkaöljyä, suolaa, mausteita, hiivauutteita ja sakeuttamisaineena natriumalginaattia. Toivottavasti jatkossa tällaisten tuotteiden valikoima kasvaa.

De Vegetarische Slagerin filosofia

Lihaton lihamekkoLiikkeen tarkoituksena ei ole käännyttää ihmisiä kasvissyöjiksi vaan tarjota herkullinen vaihtoehto sekasyöjille, jotka haluavat edelleen syödä lihaa, mutta vähemmän. Asiakkaista noin puolet on kasvissyöjiä ja puolet sekasyöjiä.

– Tämä on vähän kuin alusvaateliike, liikkeen myymäläpäällikkö Paul Bom naurahtaa. Naiset tulevat sisään, mutta heidän miehensä jäävät ulkopuolelle odottamaan.

Toisin kuin alusasukaupassa, Paul väittää miesten tulevan seuraavalla viikolla sisään asti, paiskaavan kättä ja kehuvan ruoan olleen oikein maukasta.

Onko liike sitten saanut valituksia siitä, että tuotteet muistuttavat liikaa lihaa?

– Hyvin usein, sanoo Paul ja kertoo tarinoita useista asiakkaista, jotka eivät ole joko uskoneet, ettei heille syötetä lihaa ennen kuin ovat saaneet nähdäkseen paketin etiketin, tai jotka tiedosta huolimatta ovat jättäneet ruokailun kesken, kun kokemus on ollut liian lihamainen.

Liikkeen naseva nimi on ollut oiva myyntikikka.

– Onhan se nyt iskevämpi, kuin jos kutsuisimme itseämme vaikkapa nimellä Vegetarian Farm, Paul toteaa.

Muutenkin yritys on onnistunut saamaan varsin hyvin julkisuutta. Kaupan seinällä on suuri vedos valokuvasta, jossa on nainen pukeutuneena hieman erikoiseen mekkoon. Kyseessä on tunnettu hollantilainen malli Kim Feenstra, joka pukeutui De Vegetarische Slagerin lihattomista lihoista tehtyyn kolttuun vastaiskuna Lady Gagan lihamekolle. Kansainvälinen media ihastui tähän nokkelaan tarinaan.

Varsinainen ässä piilee kuitenkin vielä hihassa. Hiljattain legendaarisen, monta kertaa maailman parhaaksikin äänestetyn el Bulli -ravintolan Ferran Adrià maistoi hollantilaisen huippukokin Marco Westmaasin tarjoamana De Vegetarische Slagerin tuotteita ja kehui niitä kovasti. Tästä tuskin voi enää korkeamman tason suositusta saada.

Kävijälle

De Vegetarische Slagerin löytää Haagin keskustasta (Spui 167A), lyhyen kävelymatkan päässä kaupungin rautatieasemalta. Ratikalla tai bussillakin sinne pääsee, mutta asemalta Spui on seuraava pysäkki. Matkalaisille varoitukseksi, että myymälä ei ota vastaan käteistä, vaan ainoastaan kortteja. Syy ei liity sinänsä ekologisuuteen, vaan nopeuteen, kätevyyteen ja hygieniaan.

Kauppa myy paitsi omia tuotteitaan tuoretuotteina ja pakasteina, myös joitain muita lihankorvikkeita, keittokirjoja sekä ekoruokakauppojen tavaroita pastoista öljyihin. Lounasaikaan voi napata mukaan myös esimerkiksi terijaki- tai panang"kana"leivän tai tuoreen kasviskeiton.

Haagissa piipahtava, lihankorvikkeisiin tykästynyt vege saattaa haluta käydä myös Sie San -nimisessä tokossa eli itämaisessa kaupassa, joka sijaitsee Chinatownissa (Wagenstraat 82). Kasvissyöntiin erikoistunut kauppa myy mitä erikoisimpia, enimmäkseen vegaanisia "lihankorvikkeita" kananmakuisesta kasvisliemijauheesta "hainevään". Useimmat ovat pakasteita, mutta tarjolla on jonkin verran myös kuivatuotteita ja vakuumipakattuja ruokia, jotka säilyvät matkalla paremmin. Tässä kaupassa käy käteinenkin.

De Vegetarische Slagerin tuotteita myytiin kirjoitushetkellä lähes 30 paikassa ympäri Hollannin ja niitä on mahdollisesti tulossa myös Suomeen. Amsterdamiin matkustava löytää valikoiman yrityksen lihattomia lihoja Vega-Life-kaupasta, joka sijaitsee Amsterdamin keskustassa (Blauwburgwal 13).

 

Artikkeli on ilmestynyt alunperin Vegaian numerossa 4/2011.

Vegaiassa esitetyt näkemykset eivät edusta Vegaaniliitto ry:n kantaa ellei näin nimenomaisesti ole mainittu.

Vegaaniliitto Facebookissa