Uimaranta

Lämmin, eloisa ja kirjava Barcelona

Asiasanat: 

Teksti ja kuvat: Petja Viittanen

Monitahoisesta suurkaupungista voi jokainen löytää oman siivunsa. Ennakkoluuloton matkailija saattaa myös päätyä ihailemaan taidetta lähiöön tai ottamaan aurinkoa nudistirannalle. Kokkiopiskelija Petja Viittanen suuntasi huhtikuussa työharjoitteluun yhteen Barcelonan kasvisravintoloista.

En ollut käynyt kaupungissa aiemmin, ja nyt olin menossa sinne kokonaiseksi kuukaudeksi!

Olin vain etukäteen katsonut Happy Cow -sivustolta, millaisia kasvisravintoloita siellä on, ottanut yhteyttä lupaavimpiin ja saanut harjoittelupaikan Rasoterra-nimisestä ravintolasta. Muuten tiesin vain, että kaupungissa olisi lämpimämpää kuin Suomessa samaan aikaan. Päätin ottaa matkan seikkailuna; olisihan minulla töiden ohella aikaa tutustua kaupunkiin tavallista turistia syvällisemmin. Lisäksi halusin kokeilla niin monta kasvisravintolaa kuin varat ja aika suinkin sallivat.

Huhtikuussa säät olivat vielä siedettäviä, eikä turisteja ollut ylenmäärin. Kaupunki oli silti eloisa, ja monet tapahtumat sijoittuivat kadulle ja puistoihin. Näin mielenosoituksia, ruokatapahtumia ja markkinoita.

Kiersin tietenkin pakollisia nähtävyyksiä, kuten Park Güellin, Sagrada Famílian ja muita Gaudín luomuksia. Vierailin La Boqueria- kauppahallissa ja kävelin edestakaisin La Ramblaa. Välimeren rannalla oli valtavat uimarannat, jotka olivat jo auringonpalvojien kansoittamia vaikka merivesi oli talven jäljiltä yhä kylmää. Ylipäätään kävelin kaupungissa paljon, niin kaduilla kuin viheralueillakin. Poltin nahkanikin pari kertaa vaellellessani, sillä en ollut tottunut aurinkoon.

Puisto lapsenmielisille ja rakastavaisille

Musiikkityynyjä maassaKaupungin eteläpuolella sijaitseva Parc de Montjuïc oli vierailemistani nähtävyyksistä vaikuttavin kokemus. Se on suuri puistoalue vuoren rinteellä, ja sinne pääsi ilmavaunulla. Alue vaikutti olevan paikallisten lenkkeilijöiden suosiossa.

Ajoin ensin metrolla Parallelin asemalle ja sieltä "funicular"-raitiovaunulla ylös rinnettä. Päätin kokeilla ilmavaunulla kulkemista vuoren päälle, mutta matkan olisi helposti kävellytkin. Alaspäin kävelin käymättä museoissa ja löysin itseni pian puistokahvilasta, jossa soi letkeä musiikki ja jossa rento henkilökunta tarjoili juotavaa edullisesti. Rinteellä sijaitsevassa ravintolassa oli jopa inva-WC. Loppumatka alas puistoa pitkin sujui erilaisiin kuntoiluvälineisiin, leikkitelineisiin ja musiikki-instrumentteihin tutustuen.

Kielikurssilla vallatussa pankissa

Viikko-ohjelmaKoska olin kaupungissa niin pitkään, ehdin tutustua myös paikalliseen aktivismiin sosiaalikeskusten kautta. Joka naapurustossa tuntui olevan oma sosiaalikeskuksensa - itselleni lähin oli Graciassa sijaitseva vallattu pankki nimeltä Banc Expropiat. Kaupungin sosiaalikeskusten suurin kampanjointiaihe oli sillä hetkellä naapurustojen suojeleminen hotellirakentamiselta ja häätöjen vastustaminen. Toimintaan kuului myös useita erilaisia ryhmiä sekä ilmaisvaatteiden jakoa.

Eräällä kävelyretkelläni näin Banc Expropiatin viikko-ohjelman ja loppureissun ajan osallistuinkin heidän kielikursseilleen ja leffailtoihin. Kielikursseilla oli vapaaehtoiset opettajat, jotka opettivat joko yksin tai tiiminä kerran viikossa pienelle joukolle innokkaita. Menin mukaan kesken lukukauden, joten kurssit olivat jo täydessä vauhdissa, mutta opettajat ja muut oppilaat osasivat hienosti ottaa minutkin mukaan. Koska kielikursseille ei ollut osallistumisvelvoitetta, osanottajakunta muuttui viikoittain. Onnistuin silti tutustumaan muutamiin paikallisiin sitä kautta.

Ruokaostokset ulkomailla on seikkailu

Kaupoista löytyi hyvin ruokaa vegaaneille. Vihannes- ja hedelmävalikoima oli tietysti runsas, ja lisäksi lasipurkeissa myytävät keitetyt linssit ja pavut sopivat piknik-eväiksi. Ostin usein Oreo-keksejä ja tuoreita vihanneksia.

Kasvimaitojen kanssa koin monta pettymystä, sillä useat niistä oli makeutettu keinotekoisin makeutusainein enkä pitänyt niiden mausta. Sokeroimattomia täysmehuja oli yllättävän vaikea löytää, joten hedelmiä kului sitäkin enemmän. Onneksi vesi kaupungin lukuisissa kaivoissa oli juotavaa.

Barcelonassa on kaikki mahdollista

Katse ylös

 • Hienoja julkisivuja varsinkin vanhoissa kaupunginosissa. Paitsi Gaudía, myös gotiikkaa ja muuta modernismia.
 • Parvekeviidakoita palmuineen ja kukkasineen. Suomessa ne olisivat huonekasveja!
 • Katalonian lippuja ja banderolleja iskulauseineen ikkunoilla ja parvekkeilla.

Aistit auki

 • Hedelmäputiikeissa myydään eksoottisia hedelmiä, kuten vaikkapa mispeleitä. Erään kaupan pitäjä antoi hedelmän syöntiohjeet elekielellä ystävällisen hymyn kera.
 • Linnunlaulu keskellä kaupunkia ja lähiöissä on ikävä kyllä peräisin talojen seinille ja parvekkeille sijoitetuista lintuhäkeistä.
 • Taideteoksia on joka puolella keskustan ulkopuolellakin.

Kevyesti matkaavalle

 • Nudistiranta löytyy Mar Bellan rannalta.
 • Kauppoja on joka kulmalla ex tempore -piknikkejä varten.
 • Katumyyjät kauppaavat vettä ja olutta turistikohteissa ja keskustassa oman juomapullonsa unohtaneille.

Lapsiperheille

 • Pieniä leikkipuistoja on siellä täällä alakouluikäisten ja sitä pienempien iloksi.
 • Saippuakuplien jahtaaminen ja rikkominen huvittanee useimpia lapsia, jos kohtaatte saippuakuplien puhaltajia.
 • Lastenhoitohuoneita tai vaipanvaihtopöytiä ei ole ihan joka puolella.

Saippuakuplia

Urheilullisille

 • Useissa puistoissa on pingispöytiä, ota mukaan omat mailat ja pallot. Jalkapalloa voi pelata missä vaan.
 • Skeittaaminen ja skoottaaminen on yleistä siellä, missä turistit liikkuvat. Skeittiparkki löytyy ainakin Mar Bellan rannan läheltä.
 • Lenkkeilyä kannattaa harrastaa ennen kuuminta keskipäivää puistoissa ja puistokaduilla.
 • Parkourille otollisia paikkoja on kaikkialla, etenkin mäkisissä pohjoisissa kaupunginosissa.

Pingistä

Barcelonan baarit ja putiikit

Arco iris

Tämä sympaattinen lakto-ovo-vegetaristinen kasvisravintola sijaitsee hieman syrjässä vilkkaimmilta turistialueilta, mutta on käymisen arvoinen. Annokset ovat kuin katalonialaisen isoäidin valmistamia: helppoja ja konstailemattomia. Yhtenä annoksena esimerkiksi herneitä ja lanttua, jälkiruoaksi hedelmä. Menu sisältää neljä pientä ruokalajia, jotka ystävällinen tarjoilija kantaa pöytään peräjälkeen.

Osoite: Carrer Roger de Flor 216

Ecocentre

Vegaanituotteiden erikoisliike lähellä Graciaa. Älä anna vaatimattoman julkisivun hämätä, sillä tästä kaupasta löytyy kaikkea mitä vegaani voi tarvita: pakasteita, kylmätavaraa, säilykkeitä, kuivatuotteita, eläinten ruokia ja kosmetiikkaa. Ystävällinen henkilökunta puhuu englantia ja vinkkaa mielellään myös hyviä ruokapaikkoja.

Osoite: Av Diagonal 329

Ruoka-annosGopal

Pieni vegaaninen pikaruokapaikka lähellä La Ramblaa. Tarjolla täytettyjä voileipiä ja muita pikkuannoksia. Myynnissä myös vegaanista juustoa kimpaleittain. Herkkupalat voi nauttia sisällä aktivistihenkisen sisustuksen keskellä tai ottaa mukaan ja syödä esimerkiksi läheisellä aukiolla.

Osoite: Carrer Escudellers 42, Plaéa George Orwell

Quinoa bar vegetaria

Pieni italialaisten pyörittämä lacto-ovo-vegetaristinen ruokabaari Graciassa. Listalla hampurilaisia ja vastaavaa sekä runsaasti vegaanista valikoimaa. Paikan perällä on pari pöytää, mutta baaritiskillekin voi jäädä syömään.

Osoite: Travessera de Gracia 203

Ruoka-annosRasoterra

Tämä lacto-ovo-vegetaristinen ravintola tarjoaa päivällä lounasta, pitää iltapäivällä siestaa ja avaa ovensa illalla uudestaan tapasten ja illallisannosten merkeissä. Annokset ovat pienehköjä ja paikalliseen hintatasoon nähden melko kalliita, mutta laadukkaista raaka-aineista tehtyjä ja kauniisti tarjoiltuja. Patatas Bravas on paikallinen tapaserikoisuus, jonka Rasoterra tarjoaa vegaanisena soijamaitoon tehtyä aiolia myöten.

Osoite: Carrer Palau 5

Rizoma resto

Tämä pikkuravintola oli yksi kaupungin helmiä. Kokonaan vegaaninen pop-up -ravintola rakentuu suositun vegaanibloggarin annoksiin. Tarjolla on lounaalle ja illalliselle “menu del dia”, joka koostuu alku-, pää- ja jälkiruoasta sekä ateriaan kuuluvasta juomasta. Annokset ovat innovatiivisia ja palvelu ystävällistä. Pääruokana tarjottu "vegekala" oli herkullista, mutta ei voittanut maultaan kerran Madridissa syötyä vegekala-annosta. Pientä miinusta tuli leivonnaisen kanssa käytetystä kermavaahdosta, joka oli täysin makeuttamatonta ja maustamatonta kookoskermaa.

Osoite: Carrer Grassot 72

Ruoka-annosTeresa Carles

Tämä on yksi Barcelonan ensimmäisistä kasvisravintoloista ja erittäin suosittu, joten pöytävaraus on tarpeen. Paikka on maineeltaan laadukas, mitä voi olla vaikea uskoa valtavankokoisessa ja täpötäydessä ravintolassa, jossa palvelu käy kiireessä kuin liukuhihnalla. Riippuu valintojen onnistumisesta sytyttääkö ruoka.

Osoite: Jovellanos 2

Vegetart cuina vegana

Pieni vegaaninen take-away -puoti, josta saa ruoka-annoksia todella edulliseen hintaan. Kannattaa ehdottomasti kokeilla tortilla de patatas -omelettia ja herkullisia keksejä. Eväiden kanssa voi sitten suunnata johonkin Gracian toreista tai aukioista nauttimaan päivästä.

Osoite: Carrer Torrent de L'Olla 138

Vegaiassa esitetyt näkemykset eivät edusta Vegaaniliitto ry:n kantaa ellei näin nimenomaisesti ole mainittu.

Vegaaniliitto Facebookissa