Amsterdamin kasvisravintolat puntarissa

Asiasanat: 

Maija Haavisto

Amsterdamissa on melko hyvä valikoima kasvisravintoloita. Toisaalta ne sijaitsevat enimmäkseen keskustan ulkopuolella ja ovat kaupungin hintatasoon nähden melko kalliita. Lisäksi vegaanisten vaihtoehtojen löytäminen ruokalistalta saattaa olla vaikeaa.

De Waaghals

Lähellä Albert Cyup -supermarkettia sijaitseva De Waaghals (suom. “huimapää”) tarjoaa nimestään huolimatta melko tyypillistä, enimmäkseen lakto-vegetaarista ravintolakasvisruokaa. Muuten tavanomaiseen miljööseen tuovat lisää elävyyttä vaihtuva taidenäyttely sekä ravintolan oma kissa. Ruokalista vaihtuu parin viikon välein, lisäksi listaan tehdään muutoksia vuodenaikojen mukaan. Tyypillisesti yksi pääruoista edustaa jotain etnistä keittiötä. Waaghalsin ruoka on maukasta, mutta jossain määrin hintavaa: pääruokien hinnat ovat noin 15 eurosta ylöspäin. Vegaanisia vaihtoehtoja on yleensä vähänlaisesti.

Boelhoed

Kauniista Jordaanin kaupunginosasta löytyvä Boelhoed on viehättävä, värikkään boheemisti sisustettu paikka, joka tarjoilee luomukasvisruokaa. Waaghalsin tapaan tässäkin ravintolassa majailee oma kissa. Pääruoista suuri osa on juustopitoisia, mutta ravintolasta saa myös esimerkiksi raikkaita salaatteja. Erityisen paljon kehuja on saanut paikan tofupatee, joka tosin ei oman kokemukseni mukaan ole mitenkään tajunnan räjäyttävää.

Vliegende Schotel

Amsterdamin vanhin kasvisravintola "Lentävä lautanen" sijaitsee niin ikään Jordaanissa, hieman lähempänä keskustaa kuin Bolhoed. Ulkoa käsin paikka näyttää hämmentävän nuhjuiselta, mutta sisustukseltaan muistuttaa Bolhoedia: boheemi miljöö ja paljon erivärisiä huonekaluja. Naistenhuoneeseen mennään viereisestä huoneesta, jossa kissat (jälleen) lepäilevät antiikkimaljakoiden seassa. Ravintola hehkuttaa tarjoavansa myös ayurvedisiä ja vegaanisia ruokia sekä elävää ravintoa. Käytännössä useimmat ruoat kuitenkin sisältävät munaa tai maitotuotteita, mukaan lukien kaikki jälkiruoat. Pääruokia en ole itse testannut; pinaatti-itusalaatti ei ainakaan ollut kovin kummoinen.

De Peper

De Peper on entisessä vallatussa talossa, nykyisessä kulttuurikeskus OT301:ssä sijaitseva vegaaninen luomuravintola. Menu vaihtelee päivittäin sisältäen alkukeiton, useita erilaisia ruokalajeja sisältävän pääruoan sekä jälkiruoan. Ruoasta maksetaan vapaavalintainen summa, suosituksena noin 10 euroa. De Peperin miljöö on miellyttävällä tavalla pubimainen. Ruoka on yleensä maistuvaa – toisella käyntikerralla tosin sain mieheni kanssa elämäni ensimmäisen kunnon ruokamyrkytyksen, joten jatkossa aiomme aterioida muissa paikoissa. Lähellä sijaitsee toinenkin vastaava vegaaniravintola, MKZ. Tämä paikka on vielä toistaiseksi kokeilematta, mutta ainakaan se ei ole hintatasolla pilattu: kolmen ruokalajin menu maksaa vain viisi euroa.

Golden Temple

Golden Temple on miljööltään miellyttävä, hippimäinen ravintola lähellä Rembrantplein-aukiota. Ruokalistan väitetään olevan “60-prosenttisesti vegaaninen”. Siihen luetaan osa jälkiruoista ja vegaaninen (juustoton) pizza. Vähintään 24 tuntia etukäteen varaamalla luvataan "vegaanista elävän ravinnon gourmetruokaa". Pizzojen lisäksi lista painottuu Intiaan ja Lähi-Idän mezzeihin. Ruoka on hyvää, mutta melko hintavaa (useimmat pääruoat ovat 15 eurosta ylöspäin), eivätkä kokeillut annokset olleet kovin suuria.

Deshima

Ulkoisesti kouluruokalaa muistuttava Deshima tarjoilee lounasbuffetissaan makrobioottista ruokaa, eli paljon viljoja ja merilevää sisältävää vegaaniruokaa. Annoksen hinta määräytyy lautasen koon mukaan. Iso lautanen maksaa lähes 15 euroa ja "ylitäytöstä" tulee lisämaksu. Deshiman ruoka maistui hyvin nirsommillekin sekasyöjille, mutta makrobioottiset jälkiruoat tuntuivat liian erikoisilta. Vegaanin kannattaa ehdottomasti piipahtaa myös ravintolan alakerrassa sijaitsevassa kaupassa, jossa on häkellyttävä valikoima muun muassa erilaisia viljoja, siirappeja ja merilevätuotteita.

Cigköftem

Cigköftem on Yhdysvaltoihinkin levittäytynyt pikaruokaketju, jonka konsepti on hämmentävä: se tarjoilee ainoastaan vegaanisia, lähinnä bulgurvehnästä ja tomaattisoseesta muodostettuja pötkylöitä, joiden on tarkoitus jäljitellä jotain turkkilaista liharuokaa. Lihaa ne eivät muistuta, mutta ovat varsin maistuvia. Ne tarjoillaan yleensä ohuen lavash-leivän, tuoreiden yrttien, salaatin ja chilikastikkeen kanssa. Plussaa Cigköftem saa edullisista ruoista (kolmella eurolla saa mahansa täyteen) sekä laajoista aukioloajoista. Ravintola on useimpien turistien kannalta hieman syrjässä, Mercatorpleinillä De Baarsjesissa. Paikka on tosin tutustumisen arvoinen, paljolti etnisten vähemmistöjen kansoittama kaupunginosa.

Betty's

Amstelstationin tuntumassa sijaitseva luomukasvisravintola Betty's on hintojensa takia (pääruoka 25 euroa) jäänyt minulta vielä kokeilematta, mutta moni on sitä kehunut. Vegaanin kannattaa ilmoittaa ruokavaliostaan jo tehdessään varausta. 

Muut ruokapaikat

Marits (Andreas Bonnstraat 34 H) on uudehko "olohuoneravintola" kaupungin itäosassa. Tiedustellessa ravintolasta kuitenkin valiteltiin, että koska tarjolla on vain yksi menu kerrallaan, saatavilla on tällä hetkellä ainoastaan lakto-vegetaarista ruokaa.

Maoz-pikaruokaketju tarjoilee falafeleja monessa paikassa, muun muassa Rembrandtplein- ja Leidseplein-aukioiden lähettyvillä. Pitaleipiin saa itse annostella erilaisia salaatteja ja kastikkeita, joista ainakin osa on vegaanisia. Olen todennut parhaaksi tilata pelkän falafelpitan tai salaatin ilman lisukkeita, sillä paikan hummus ei mielestäni ole kovin maistuvaa.

"Olohuoneravintola" Deli Social (Amstelveenseweg 308) tarjoaa joka sunnuntai kello 16-21 edullista kasvisruokaa, etukäteen pyytämällä myös vegaanista. Pöytä
kannattaa varata hyvissä ajoin numerosta +31641822226. 

Lisäksi Amsterdamista löytyy useita elävään ravintoon, vegaaniuteen tai superruokiin painottuneita kahviloita, kuten aivan keskustassa sijaitseva Superfood Cafe (Rozendwarsstraat 10), Centrum voor Energieregie (Overtoom 409) ja Unlimited Health (Van Ostadestraat 234) lähellä Sarphatipark-puistoa.

Hollannin kasvisravintolaviikko

Lokakuun alussa vuonna 2011 Hollannissa järjestettiin ensimmäinen kasvisravintolaviikko. Viikon aikana monet tavallisetkin ravintolat tarjosivat alennuksella kasvismenuja (harvat tosin vegaanisia). Kävimme mieheni kanssa testaamassa Rembrandtpleinillä sijaitsevan intialaisen Shivan vegaanisen menun. Pettymykseksemme saimme kuitenkin odotella ruokaa todella kauan, vaikka osa valmiin menun tilaamisen hyödystä pitäisi olla siinä, että annokset valmistuvat nopeasti. Ruoka maistui kohtalaisesti; toisaalta esimerkiksi jälkiruoaksi tarjoiltu hedelmälautanen koostui paljolti raaoista hedelmistä. Toistaiseksi ei ole tiedossa, järjestetäänkö teemaviikko myös tänä vuonna, mutta syksyllä matkaa suunnittelevan kannattaa kuitenkin pitää tämä mielessä.

Ravintoloiden yhteystiedot

  • De Waaghals: Frans Halsstraat 29, avoinna ti-su klo 17 alkaen
  • Boelhoed: Prinsengracht 60-62, avoinna klo 12 eteenpäin, päivällinen klo 17 .
  • Vliegende Schotel: Nieuwe Leliestraat, avoinna klo 17 .
  • De Peper: Overtoom 301, avoinna ti, to, pe ja su klo 19 alkaen. Huom. pöytä varattava etukäteen numerosta +31204122954.
  • MKZ: Eerste Schinkelstraat 16, avoinna iltaisin ti-pe. Huom. pöytä varattava etukäteen numerosta +31206790712.
  • Golden Temple: Utrechtsestraat 126, avoinna päivisin klo 17 .
  • Deshima: Weteringschans 65, lounas arkisin klo 12-14, muina aikoina tarjolla take away -annoksia.
  • Cigköftem: Jan Evertsenstraat 140, avoinna päivisin klo 10-22 (su 12-22).
  • Betty's: Rijnstraat 75, avoinna ke-su klo 17.30-22.15. Varaukset numerosta +31206445896.

 

Artikkeli on ilmestynyt alunperin Vegaian numerossa 2/2012.

Vegaiassa esitetyt näkemykset eivät edusta Vegaaniliitto ry:n kantaa ellei näin nimenomaisesti ole mainittu.

Vegaaniliitto Facebookissa