Harmoni vid matbordet

Text: Janne Nyström

Det är lätt att vara vegan till vardags. Speciellt enkelt blir det om man, som många av oss, omger sig med andra veganer. Med lite tur kanske man hittar en veganpartner också. Då kan det bildas något som kan kallas för en veganbubbla. Veganism blir till en norm inom den egna klicken och man glömmer lätt bort att det övriga samhället i allmänhet knappt känner till vad det går ut på.

Familjehögtiderna kan däremot bli svårare och flera veganer jag känner brukar klaga på hur problematiska de är. Många verkar stöta på en oförstående attityd från sina släktingars håll. I och för sig kan jag tänka mig att även veganer kan vara besvärliga vid matbordet om man själv vill äta kött.

De flesta människor kommer aldrig att börja bryta mot normerna i sin vardag, så vi får istället sikta på att normalisera veganismen.

För egen del tycker jag att familjemåltiderna numera brukar vara rätt så harmoniska. Då jag besöker mina föräldrar är det ofta jag som står för matlagningen. På det här viset behöver de inte bekymra sig för vad det ska bjudas på och jag vet själv exakt vad maten innehåller.

Ibland har vi också syskonmiddagar med mina två systrar, då vi antingen tillreder en vegansk måltid tillsammans eller går ut och äter. Det har hänt att mina systrar i sin iver att laga maten inte rådfrågat mig och vissa smått lustiga misstag har skett. Jag tror att de i fortsättningen kollar extra noggrant att sojamjölken är osötad då de ska tillreda vegansk lasagne! Även då det gäller val av restaurang är det oftast jag som i sista hand får göra valet (tur nog finns det gott om restauranger med veganalternativ i Helsingfors). Med andra ord kan jag uppleva att mina val respekteras.

Vid större högtider, som till exempel julen, har jag mina egna maträtter, medan resten av familjen äter vad de äter. Jag kan förstå veganer som tycker att det är otrevligt att se folk äta kött, speciellt om det är frågan om människor som står dem väldigt nära. Men jag tror det kan göra gott att ta sig ut ur vår veganbubbla nu och då. Det är helt enkelt så, att de flesta människor aldrig kommer att börja bryta mot normerna i sin vardag, så vi får istället sikta på att normalisera veganismen - och då kan det ju vara bra att umgås även med icke-veganer.

Jag tror också det kan vara smart att respektera andras matfrid, även om man upplever att de gör fel. Matbordet är nog inte det bästa stället för djurrättspropaganda. Tvärtom så förstör man i värsta fall aptiten för de andra - vilket högst leder till att de blir sura. Veganer verkar ha lite av en stämpel av att vara besvärliga människor och sådant kan leda till motreaktioner. Jag tycker vi istället ska föregå med gott exempel. Här kan det vara en god idé att börja med sina närmaste. Om du har upplevt familjemiddagarna som besvärliga, så kan du ju föreslå att du själv tillreder maten nästa gång. Få tackar nog nej till ett sådant förslag.

Artikkeli on ilmestynyt alunperin Vegaian numerossa 2/2013.

Vegaiassa esitetyt näkemykset eivät edusta Vegaaniliitto ry:n kantaa ellei näin nimenomaisesti ole mainittu.

Vegaaniliitto Facebookissa