Mike Tyson

Visste du att Mike Tyson är vegan?

En inblick i vegantrenden i Hollywood

Text: Laura Lyytikäinen

”Någon sorts veganboom har kommit till Hollywood” (HS, Nyt-bilaga 2011). ”Gör som kändisarna – bli vegan” (Msn livsstil 2013). Den här typens rubriceringar har dykt upp i medierna allt oftare på sista tiden. Mer och mer rapporteras det om att kända personer övergått till veganlivsstilen.

Det kan hända att de här artiklarna har väckt just min uppmärksamhet på grund av att jag själv har blivit mer intresserad av veganism men jag blev nyfiken av att ta reda på om det verkligen är en trend att bli vegan i Hollywood. Jag beslöt mig för att reda ut vilka kändisar som är veganer, varför de har blivit det och vad de menar när de säger sig vara veganer.

Det finns ett antal berömda förespråkare för veganism, såsom Alicia Silverstone, Brad Pitt och Mike Tyson. Men visste du att även Alec Baldwin, Alanis Morissette, Tobey Maguire och hela bandet 30 Seconds to Mars numera är veganer? Tv-värden Ellen DeGeneres har inte nöjt sig med att bara bli vegan – hon har dessutom startat en egen hälsoblogg som huvudsakligen går ut på att ge vegantips. Listan på kändisar kan göras längre: Carrie Underwood, Russell Brand, Jason Mraz och Kristen Bell har alla övergått till veganlivsstilen under de senaste åren.

Tv-värden Ellen DeGeneres har inte nöjt sig med att bara bli vegan – hon har dessutom startat en egen hälsoblogg som huvudsakligen går ut på att ge vegantips.

Vad är det då som har gjort att så många har valt att bli veganer? Svaret kan hittas i populärkulturen, närmare bestämt i böcker och filmer. Lea Michele som är känd från tv-serien Glee, blev vegan efter att ha läst boken Skinny Bitch av Rory Freedman och Kim Barnouin. Boken tar fram hälsofördelar och framför allt hur lätt det är att gå ner i vikt med hjälp av vegankost.

Regissören James Cameron valde att bli vegan efter att han sett filmen Forks Over Knives som lyfter fram veganismens hälsofördelar på basen av The China Study – en undersökning som anses vara den hittills största kring hur vår kost påverkar hälsan. Kristen Bell och Russell Brand har valt veganism av samma orsak. Natalie Portman valde i sin tur att komma ut offentligt med sin veganism efter att ha läst Jonathan Safran Foers Eating Animals, som behandlar köttproduktionen i USA. Senare meddelade hon dock att hon från och med sin graviditet har återgått till en lakto-ovo-vegetarisk kost.

Kändisarna verkar också inspireras av varandra. Michelle Pfeiffer säger sig ha blivit vegan efter att hon hörde att Bill Clinton bytt till en vegankost efter en hjärtinfarkt.

Men vad menar kändisarna när de säger sig vara veganer? Det kan vara svårt att veta eftersom det finns en tendens att använda termen vegan rätt så frimodigt både bland Hollywoodeliten och medierna. Vid närmare granskning visar det sig att vissa av dem som kallar sig veganer ändå äter fisk nu och då. En av dessa är Bill Clinton; Ben Stiller är en annan. Det verkar också finnas en stark fokus på kost även om kost bara är en del av veganlivsstilen.

Det verkar dock finnas belägg för påståendet om en vegantrend i Hollywood. Det återstår att se om vegantrenden är övergående eller här för att stanna. Min åsikt är att det ändå är positivt att ett så stort gäng berömda människor med stor slagkraft och en stark möjlighet att påverka ägnar sig åt och förespråkar veganism. Det är inte bara bra för deras hälsa, djuren och miljön utan det kan också inspirera flera att välja veganlivsstilen och förbättra världen.

Artikkeli on ilmestynyt alunperin Vegaian numerossa 3/2013.

Vegaiassa esitetyt näkemykset eivät edusta Vegaaniliitto ry:n kantaa ellei näin nimenomaisesti ole mainittu.

Vegaaniliitto Facebookissa