Dolce patata – ilmastoystävän keittokirja

Johanna Kaipiainen

Kansikuva

Kirjaesittely: Dolce patata – ja muuta ihanaa kasviksista. Heli Kuusipalo. Into Kustannus 2011.

Dolce patata on italiaa, ja tarkoittaa ”ihanaa perunaa”. Italiankielisellä kirjan nimellä kirjoittaja on halunnut kunnioittaa italialaista ruokakulttuuria, joka sai hänet arvostamaan lähiruokaa, iloitsemaan yhdessä syömisestä ja nauttimaan sesonkiruokien vaihtelusta.  Ihana peruna on puolestaan ylistys suomalaiselle ruokakulttuurille. Nimi sopii hyvin myös ilmastoystävällisenä mainostetulle kasviskeittokirjalle, ovathan esimerkiksi riisin kasvihuonepäästöt 40-kertaiset perunaan verrattuna. 

Ekologisista syistä ruokaohjeissa käytetään lehmänmaidon sijaan kauramaitoa ja -kermaa, mutta täysin vegaaninen kirja ei silti ole. Ruokaohjeiden epävegaaninen osa on usein hunaja, jonka voi korvata helposti muilla makeuttajilla. 

Ruokaohjeet on jaettu neljän sesongin mukaan: syyssato, sydäntalvi, kevättalvi ja alkukesä. Kunkin kauden lopussa on kaksi ateriaehdotusta, juhlamenu ja arkiateria. Lähiruokaa on käytetty luovasti ja monipuolisesti. Mehua tehdään aroniamarjoista, pirtelöön sopivat karviaismarja, karpalo ja tyrni ja suolaisessa piirakassa on kyssäkaalia. Talkkuna- ja ruispuolukkapuurojen ja monien muiden perinteisten ruokaohjeiden mukanaolo kirjassa ilahdutti, ovathan monet perinteiset ruoat lähiruokaa parhaimmillaan. Säilöntä on kirjassa arvossaan, ja esimerkiksi umpiointia opastetaan kuvasarjan avulla. Kaikki kirjan raaka-aineet eivät ole lähiruokaa, vaan ruokaohjeita on ympäri maailman. Muutama pieni ruokaan liittyvä taustatarina elävöittää mukavasti muuten varsin painavaa tietoa sisältävää kirjaa. Esimerkiksi porkkanahillokkeen ohje tarttui kirjoittajan mukaan kaukaisesta afganistanilaisesta vuoristokylästä, jossa hän oli tutustumassa naisten selviytymistarinoihin.

Ruokakuvat ovat kauniita, värikkäitä ja herkullisia. Ohjeet vaikuttavat helppotekoisilta, joskin useassa ohjeessa toistuivat muscovadosokeri ja linnunsilmächili. Nämä eksoottiset raaka-aineet tuskin ovat kaikille tuttuja ja ne olisi ollut hyvä selittää lukijalle. Kokeilin kukkakaali- ja kookostofukeittoja, jotka olivat maukkaita, mutta omaan makuuni liian liemimäisiä ohjeen vesimäärillä. Porkkanakakku oli myös herkullinen, mutta toimi paremmin vähemmällä rasvalla. 

ETM Heli Kuusipalo toimii kehitysmaiden ruokaturva- ja ravitsemusasiantuntijana. Leipätyönsä ohella hän ohjaa ruokakursseja, valmistaa juhlapitoja ja on kirjoittanut kaksi muuta keittokirjaa (Namibialainen keittokirja 2002 ja Aurinkoisia aamiaisia 2005). Kirjan tietoartikkelit on kirjoittanut kehitysmaa-aktivisti, Meksiko-tutkija ja Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen Kepan ohjelmasuunnittelija, FM Outi Hakkarainen.

Artikkeli on ilmestynyt alunperin Vegaian numerossa 2/2012.

Vegaiassa esitetyt näkemykset eivät edusta Vegaaniliitto ry:n kantaa ellei näin nimenomaisesti ole mainittu.

Vegaaniliitto Facebookissa