Artiklar på svenska

Berlin – himmelriket för veganer

Mat på Kopps

I juli åkte tolv hungriga veganer iväg till Berlin när Veganförbundet ordnade sin årliga smakresa. Resan gav nya bekantskaper, härlig samvaro, sevärdheter i lämpliga mått och otroligt mycket mat i fyra sommardagar. Här kommer mina hetaste tips!

TOP 3 Skräpmatsställen

VeganusPlanet Veganus

Planet Veganus (Schenkendorfstraße 1) var en av de första restaurangerna vi besökte och vi blev inte besvikna. Förutom trevligt bemötande bjöd de bland annat på hamburgare, gyros, sallad och “vöner”, det vill säga vegansk dönerkebab. 100 % veganskt utbud.

Vöner

Veganism den nya normen?

Jag har precis kommit hem från Vegomässan i Göteborg. Fantastiskt mysig stämning, intressanta föreläsningar och mumsiga matprover.

Mitt grova antagande är att majoriteten av mässdeltagarna redan var veganer eller vegetarianer. Det som är slående är att de flesta deltagarna var till synes väldigt lika. Det är en viss typ av människor, så där ytligt sett i alla fall. Jag vet att jag själv passar in i den dammiga veganstereotypen: ”mager hippie”. Inget fel med det, men problemet är att folk som inte identifierar sig på det sättet kanske inte är så bekväma med det. Veganismen är en livsstil och veganer har ofta skapat en tydlig identitet omkring den. Så till den grad att veganism lätt i folks sinnen kopplas ihop med just en särskild ”sort” av människor.

Dennis Lyxzén, farmor och sju sorters vegankakor

Under min uppväxt i Österbotten gick snöskoterleden ut till isen och fisket en meter förbi ett minkfarmshus. Jag älskade korv och hatade potatis. Min mamma introducerade röda linser i min diet cirka år 1994 och det var fruktansvärt äckligt. Jag undrade alltid vad folk som enbart äter kött kallas; köttätarianer?

I slutet av 90-talet läste jag Vasabladets rapporter om djurrättsrörelsen; Oikeutta Eläimille och ALF. År 1997 började jag lyssna på hardcore punk-bandet Refused, som förespråkade veganism och straight edge. År 1998 blev jag vegetarian. Min mamma blev vegetarian samtidigt, nu kunde hon laga hur mycket röda linser hon ville.

Jag undrade vad folk som enbart äter kött kallas; köttätarianer?

En inblick i vegantrenden i Hollywood

Mike Tyson

”Någon sorts veganboom har kommit till Hollywood” (HS, Nyt-bilaga 2011). ”Gör som kändisarna – bli vegan” (Msn livsstil 2013). Den här typens rubriceringar har dykt upp i medierna allt oftare på sista tiden. Mer och mer rapporteras det om att kända personer övergått till veganlivsstilen.

Det kan hända att de här artiklarna har väckt just min uppmärksamhet på grund av att jag själv har blivit mer intresserad av veganism men jag blev nyfiken av att ta reda på om det verkligen är en trend att bli vegan i Hollywood. Jag beslöt mig för att reda ut vilka kändisar som är veganer, varför de har blivit det och vad de menar när de säger sig vara veganer.

Harmoni vid matbordet

Det är lätt att vara vegan till vardags. Speciellt enkelt blir det om man, som många av oss, omger sig med andra veganer. Med lite tur kanske man hittar en veganpartner också. Då kan det bildas något som kan kallas för en veganbubbla. Veganism blir till en norm inom den egna klicken och man glömmer lätt bort att det övriga samhället i allmänhet knappt känner till vad det går ut på.

Familjehögtiderna kan däremot bli svårare och flera veganer jag känner brukar klaga på hur problematiska de är. Många verkar stöta på en oförstående attityd från sina släktingars håll. I och för sig kan jag tänka mig att även veganer kan vara besvärliga vid matbordet om man själv vill äta kött.

De flesta människor kommer aldrig att börja bryta mot normerna i sin vardag, så vi får istället sikta på att normalisera veganismen.

Vegaiassa esitetyt näkemykset eivät edusta Vegaaniliitto ry:n kantaa ellei näin nimenomaisesti ole mainittu.

Vegaaniliitto Facebookissa