Vegaanitatuoija ei ujostele aatettaan

Teksti: Marianne Chanth
Kuvat: Tomi Tulipääsky

Kipinä veganismiin voi syttyä missä vain, vaikkapa tatuointistudiossa.

Minulta on viime aikoina kyselty, missä vegaanisia tatuointeja tehdään, ja missä olen omani ottanut. Ensimmäisen tatuointini otin vuonna 1997, jolloin myös tapasin elämäni ensimmäisen vegaanin, Martin Harrisonin. Sittemmin Martin, Sacred Tattoon omistaja, on tehnyt 15 tatuoinnistani 14. Martinilta saamani tiedon ja hänen kanssaan käytyjen ajatuksia herättävien keskustelujen ansiosta ryhdyin vuonna 1998 kasvissyöjäksi, ja siitä parin vuoden sisällä vegaaniksi. Saamieni kyselyjen takia, ja vaikka 13-vuotisvegaanijuhlavuoteni kunniaksi, haastattelin Martinia ja hänen avopuolisoaan Katri Seliniä.

Miten pitkään olet ollut alalla, Martin?

M: Yritys on ollut toiminnassa noin yhdeksän vuotta, ja kokemusta on sitäkin edeltävältä ajalta.

Miten päädyit alalle?

M: Jo alle kouluikäisenä tapasin merimiehiä ja näin heillä perinteisiä merimiestatuointeja. Tämä teki minuun suuren vaikutuksen ja ajattelin, että “tuo on äijämäisin juttu ikinä”. Nuoresta pitäen olen myös kuunnellut raskasta musiikkia, ja koska artisteilla on ollut paljon tatuointeja, kiinnostukseni tatuointeja kohtaan vahvistui. Ensimmäisen tatuointini tein itse, alaikäisyydestäni johtuen jouduin olemaan omatoiminen. Jälki oli tietenkin ihan kauheaa, mutta siitä se lähti.

Lävistyksistä kiinnostuin Modern primitives (V. Vale & Andrea Juno, 1989) -kirjan myötä. Ystävystyin ammattitaitoisen lävistäjän kanssa, joka teki ensimmäiset lävistykseni, ja jolta sain hyviä neuvoja.

Sacred Tattoo & Bodypiercing on vegaaninen yritys. Mitä se tarkoittaa? Miten se käy ilmi?

M: Kerron asiakkaille veganismista sekä straight edge -elämäntavasta, sillä molemmat ovat hyvä pohja, jolle rakentaa elämänsä. En katso, että tatuoinnit ja lävistykset liittyisivät suoranaisesti veganismiin. Vegaanius ja ekologinen ajattelutapa vaikuttavat kuitenkin omalta osaltaan siihen, miksi esimerkiksi lävistyskoruvalikoimassamme ei ole luusta valmistettuja koruja ja tatuointipigmenttimme ovat vegaanisia. Ei-vegaaniset värit saattaisivat sisältää eläinperäistä glyseriiniä, hiiltä poltetuista eläinten luista, liivatetta tai sellakkaa.

Tuleeko asiakkaita myös siksi, että olette vegaaninen yritys?

M: Kyllä tulee. Asiakkaita tulee sekä kysymään, käytämmekö mahdollisesti vegaanisia värejä, että jo tietäen Sacredin olevan vegaaninen yritys.

Mistä neulat tulevat ja mihin ne päätyvät?

M: Juotan itse tatuointineulat. Kaikki käytössä oleva laitteisto, työvälineet ynnä muu sellainen on laadukasta materiaalia, sillä se helpottaa työntekoa. Mitä helpommin ja kivuttomammin asiakkaalle saa tehtyä tatuoinnin tai lävistyksen, sen parempi. Valmiiksi juotetut, suurella toden-näköisyydellä lapsityövoimalla tuotetut kiinalaiset halvat neulat eivät tulisi ikinä kysymykseenkään. Materiaalista ei voisi olla varma. Ei voi tietää kuinka puhdasta juotosaine on, sisältääkö se esimerkiksi lyijyä tai muita raskas- metalleja, jotka ovat erittäin haitallisia terveydelle sekä ympäristölle. Myöskään steriiliydestä ei voi olla varma. Kertakäyttöisten muovisten tuotteiden markkinavoima on halpa hinta. Jos ne olisivat laadultaan samaa tasoa kuin medikaalitason materiaali, niin miksi esimerkiksi leikkaussaleissa ei olla siirrytty käyttämään halvempaa materiaalia? Kun tuottaa itse, tietää, mitä materiaaleja on käytetty, ja laatu on hyvä. Sama steriloinnin kanssa. Kun sen tekee itse, tietää, että työvälineet ovat puhtaita.

Sacredissa steriloimme kaikki työvälineet sekä osissa että koottuina pakkauksessa kahdella erillisellä vakuumiautoklaavilla. Neulojen juottaminen, sterilointi ja pakkaaminen itse lisäävät tietenkin työmäärää, mutta silloin ainakin tiedämme sataprosenttisen varmasti, mitä työvälineitä käytämme. Tämä liittyy ammattiylpeyteen ja asiakkaiden terveyden turvaamiseen. Uskon, että jos nämä työvaiheet ulkoistettaisiin maihin, joissa riistetään ihmisiä ja teetetään muun muassa lapsityövoimalla mahdollisimman halpaa tavaraa, siitä koituisi ongelmia.

Käytetyt neulat steriloimme, jottei niihin jää mitään, ja hävitämme asianmukaisella tavalla neulajätteenä.

Kerro käyttämistäsi tatuointiväreistä.

Ei-vegaaniset värit saattavat sisältää eläinperäistä glyseriiniä, hiiltä poltetuista eläinten luista, liivatetta tai sellakkaa.

M: Aikoinaan 1980-luvulla pigmenttejä valmistivat yhtiöt, jotka eivät välittäneet mistä värit tehtiin, kunhan niitä saatiin myyntiin. Nykyään on resursseja, rahaa ja aikaa, joten muun muassa Amerikassa valmistetaan värejä, jotka ovat täysin orgaanisia ja joiden kaikkea valmistusta valvotaan. Värit gamma-steriloidaan, jotta niihin mahdollisesti jääneet mikrobit tuhoutuvat.

Markkinoilla on myös niin kutsuttuja piraattivärejä, jotka saattavat sisältää muun muassa raskasmetallia, automaalia ja hometta. Mitä suorempaa reittiä värit hankkii valmistajalta, sen luotettavampia ja turvallisempia ne ovat.

Mitä lävistyskoruja teillä on?

M: Lävistysten ollessa vielä niin sanottua underground-kulttuuria, laadukkaita koruja valmistettiin Amerikassa ja Euroopassa. Lävistysten saavutettua suosiota 1990-luvulla alettiin maailmalla valmistaa myös halvempia koruja esimerkiksi lentokonetitaanista. Silmämääräisesti ei pysty erottamaan, onko koru tehty medikaalitason titaanista vai lentokonetitaanista. Hinnasta tämän toki pystyy päättelemään. Huonolaatuiset korut altistavat kroonisille vaivoille, ja jos pakkaamattoman korun ostaa jostain, missä sitä ovat monet käsitelleet, se ei ole enää steriili.

Sacredissa käytetyt lävistyskorut ovat EU-direktiivien mukaisia ja markkinoiden parhaista materiaaleista valmistettuja (esimerkiksi titaania, niobiumia, bioplastia ja PTFE:tä). Valikoimiimme kuuluvat myös lasista, puusta, meripihkasta sekä kirurginteräksestä valmistetut korut.

Mikä tässä ammatissa on mielenkiintoisinta eli mitä saat työstäsi?

M: Kun on tarpeeksi kauan ollut alalla, työ muuttuu elämäntavaksi. Tietyssä pisteessä eivät enää kovin monet muut asiat kiinnosta, voi keskittyä olennaiseen.

Jos joku nyt intoutuu tulemaan teille tämän luettuaan, mitä kannattaa muistaa?

K: Jos on jo kuva valittuna, se kannatta ottaa mukaan. Mikäli ei ole tiettyä mielessä, autamme hahmottamaan tyyliä, kokoa, aihetta ynnä muuta. Sacredista löytyy myös valtavasti kuvia ja fontteja, joista voi alkaa ideoimaan mieleistään kuvaa.

 

Tatuointi- ja lävistysstudio
Sacred Tattoo & Bodypiercing
Timpurinkuja 3
02650 Espoo
www.sacred.fi
Facebook: Sacredtattooespoo

 

Artikkeli on ilmestynyt alunperin Vegaian numerossa 4/2013.

Vegaiassa esitetyt näkemykset eivät edusta Vegaaniliitto ry:n kantaa ellei näin nimenomaisesti ole mainittu.

Vegaaniliitto Facebookissa