vegaian reseptit

Voit hakea sisältöä myös tekstihaulla.

Reseptejä voit hakea tarkemmin täältä.

Artikkeli

Ensimmäinen seitankokeiluni tapahtui oikein pohjamutien kautta. Liottelin venhäjauhotaikinaa vuoroin kylmässä, vuoroin kuumassa vedessä, kunnes jäljellä oli pelkkä gluteenimöykky. Lopputulos oli pikkuinen kikkare läskintyyppistä tuotetta. Ei vakuuttanut.

Viime jouluna rohkaisin itseni uudelleen ja päätin kokeilla Chocochilin ohjetta joulupöydän kruunuksi. Tämä ohje oli edelliseen verrattuna naurettavan helppo. Gluteeni-, soija- ja kikhernejauhot sekaisin, mausteita ja öljyä joukkoon ja siinä se!

Artikkeli

En ole mikään kovin kova juustohiiri, mutta joskus on kiva laittaa juustoviipale leivälle tai raastetta pastan päälle. Muutamia kertoja olen yrittänyt valmistaa juustontyyppisiä kökkänöitä – vaihtelevalla menestyksellä.

Lupaavin resepti sisälsi 100 grammaa manteleita, 4 desiä vettä ja 1–2 teelusikallista suolaa. Ainekset blenderiin ja sitten jonkin sopivan liivatteen kanssa hyytymään. Ensimmäinen yritelmäni sisälsi manteleita ja kaappiin sekaaniajoilta jääneitä liivatelehtiä. Lopputulos oli karsea. Liivate muodosti juustoon eläinhyytelön rakenteen, joka tuntui lähinnä ällöltä.

Artikkeli

Syksyn satoa on vielä pakkasessa ja mustikkapiirakka on ihana arjen piristys. Ennen tein piirakan aina murotaikinapohjaan, johon tuli voita, sokeria, yksi kananmuna ja vehnäjauhoja. Sitten muna ja voi jäivät pois laskuista.

Ensimmäinen vegaaninen kokeilu, josta jätin munan pois ja korvasin voin oliiviöljyllä, oli täydellinen fiasko. Päivällisvieraat söivät sen valittamatta. Kehuivatkin! Kohteliasta väkeä. Piirakka oli nimittäin aivan törkeän öljyinen.

En malttanut odottaa piirakan jäähtymistä, vaan söin pari siivua jo ennen kuin täyte oli kunnolla jähmettynyt.

Artikkeli

Jouluna kuluu suklaata. Yhdistyyhän juhlassa vuoden pimein hetki ja pyhien suoma mässäilyvapaus. Jos sen ottaisi tavaksi, niin lantion seudullehan se päätyisi, mutta jouluna ei ehdi lihoa.

Viime kolumnissani paljastin takuuvarman raakasuklaareseptini. En malttanut jättää kokeiluja sikseen, vaan kokeilin nyt erilaisia täytesuklaita. Näitä voi tehdä joko itsetehdystä raakasuklaasta tai käyttää valmista suklaata vesihauteessa sulatettuna.

Artikkeli

Suklaa on nautinnoista jaloin - etenkin raakasuklaa. Suklaa sopii sekä suruun että nautintoon, lohduttajaksi ja palkinnoksi. Minulle tärkeintä suklaassa on laatu ja maku. Mieluummin nautiskelen yhden ihanan konvehdin kuin levyn huonoa, äklömakeaa suklaata.

Suklaasta olen pitänyt aina, ennen vegaaniuttani erityisesti laadukkaista maitosuklaista. Myöhemmin tummat suklaat saivat makeanhimoni katoamaan ja jäin niihin koukkuun. Nykyään pieni pala riittää, joten koukku ei haittaa!

Artikkeli

Tilasitpa korealaisessa ravintolassa mitä tahansa, eteesi tuodaan aina myös kulhollinen hapatettua, tulista kiinankaalia: kimchiä. Maitohappoja ja aineenvaihduntaa parantavia mausteita täynnä oleva kimchi on julistettu maailman terveellisimmäksi ruoaksi. Tiesitkö, että sitä voi tehdä myös kotona?

Artikkeli

Blogeissa ja ruokaryhmissä ei ole viime aikoina juuri muusta puhuttu kuin aquafabasta eli kikhernepurkin liemestä. Blogistit käyttävät sitä marengin tekemiseen ja muihinkin kananmunaa vaativiin leivonnaisiin munia korvaamaan.

Itse harvemmin leivon, mutta ajattelin kokeilla tätä ihmelientä lettuihin. Löysin ohjeen, jonka mukaan kolme ruokalusikallista eli vajaa puoli desiä aquafabaa vastaisi noin yhtä kananmunaa. Perusletturesepti löytyi Kotiruoka-keittokirjasta. Jätin kananmunan pois, ja korvasin maidon ja munan tilavuuden aquafaba-soijamaitoseoksella.

Artikkeli

Ravinteikasta ja herkullista raakaruokaa on juuri nyt metsät pullollaan, kun meitä hemmotellaan erinomaisella marjasadolla. Pula-aikana tärkeät metsän ilmaiset antimet ovat nykyajan superfoodia.

Raakaruokailu on tällä hetkellä suosiossa, mutta harva tietää, että raakaravinnon merkitys ihmisen hyvinvoinnille nousi ravintotieteellisiin keskusteluihin jo 1930-luvulla. Raakaravinnon perusta oli silloin kotimaiset marjat.

Artikkeli
Soijajogurtin tekeminen on erittäin helppoa ja edullista! Tarvitset vain termospullon ja muutaman ruoka-aineen. Valmiista jogurtista voi tehdä tuorejuustoa, josta tulee sivutuotteena vegaanista heraa. Herasta puolestaan voi tehdä vaikkapa kimchiä tai pikahapankaalia.
 
Artikkeli

KansikuvaVegan pie in the sky. Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero. Da Capo Lifelong Books, 2011.

Selaillessa kirjaa Vegan Pie In the Sky tulee ilmi, että piirakan määritelmää ei ole teoksessa rajattu kovin tiukasti. Kirjasta löytyy yhteensä yli 75 ohjetta piirakoille, tortuille, paistoksille, juustokakuille ja monille muille herkuille.

Tilaa syöte vegaian reseptit