historia

Voit hakea sisältöä myös tekstihaulla.

Reseptejä voit hakea tarkemmin täältä.

Artikkeli
Asiasanat:

Kirjan kansiJaakko Hämeen-Anttila ja Venla Rossi: Nälästä nautintoihin. Ruoan tarina. Otava, 2015.

Artikkeli

Yhdistystoiminnalla on merkittävä rooli veganismin edistämisessä. Ensimmäinen vegaaniyhdistys perustettiin Iso-Britanniassa 1940-luvulla, mutta jo vuonna 1909 kasvissyöjien keskuudessa käytiin keskustelua maitotuotteiden käytön etiikasta. Tuolloin ajatus kuitenkin herätti vastustusta vegetaristeissa, jotka olivat haluttomia harkitsemaan täysin eläinperäisistä tuotteista vapaata ruokavaliota.

Artikkeli
Asiasanat:

Veganismi ja vegaani ovat monille kasvissyönnistä kiinnostuneille uusia ja outoja käsitteitä. Jos seitannakkisoppaan vielä hämmennetään etu- ja lisäliitteitä, saattaa koko homma alkaa tuntua liian hankalalta.

Aloittelijalla ei aina ole helppoa: Mitä se vegaani nyt tarkoittikaan, mitä se söikään, ja mitä kaikkea siihen kuuluu? Kasvissyöjä syö kasviksia ja... ja sitten alkavatkin etuliitteet ja lisäykset. Selventäviksi tarkoitetut sanat voivat myös sekoittaa.

Artikkeli

Vegaaniliitto perustettiin syksyllä 1993, jolloin veganismi oli vielä Suomessa tuiki tuntematon käsite. Kaksi perustajajäsentä, Päivi Hagner ja Martti Bergestad, muistelevat Vegaaniliiton alkuvaiheita ja pohtivat veganismin nykytilaa.

Tapaan Päivi Hagnerin, yhden Vegaaniliiton kolmesta perustajajäsenestä, Helsingissä nepalilaisessa ravintolassa. Vastapäätäni istuu viisikymppinen, vaalea ja puhelias nainen. Hänen kanssaan on heti helppo ja luonteva keskustella, onhan meillä yhdistävä elämäntapa: veganismi.

Artikkeli
Asiasanat:

Vegaani on henkilö, joka ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita kuten lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita ja niiden johdannaisia. Vegaani ei myöskään osta eläinperäisiä vaatteita, kuten nahkaa ja villaa, eikä tue palveluita, jotka perustuvat eläinten riistoon.

Vegaaneja voi halutessaan luokitella monilla tavoin, mutta harva vegaanikaan mahtuu minkään tietyn kategorian alle. Vegaanit eivät ole yhtenäistä massaa, jolla olisi yhtenevä maailmankuva, vaan he ovat mitä erilaisimpia yksilöitä, jotka kaikki ovat kuitenkin syystä tai toisesta ryhtyneet vegaaneiksi.

Artikkeli

Mitä käsite nälkä oikeastaan tarkoittaa? Politiikkaa? Ruoantuotannon tai -hankinnan epäonnistumista, mitä tulee vähävaraisiin ihmisiin? Usein nälkä on nähtävissä tunteettomien tilastojen rivien väleistä tai tunnettavissa epämukavuuden tunteena elimistössä. Kirjoituksen tämän osan tarkoituksena on tarkastella nälkää yleisellä tasolla sekä lihan vaikutusta nälkään yksityiskohtaisemmin sekä veganismin vastausta nälän ongelmaan.

Artikkeli

Kasvissyönti ja veganismi olivat Suomessa vielä huomattavan uusia liikkeitä 1990-luvun lopulla. Miltä kuulostaa 90-luvun aktivistin arvio veganismista liikkeenä, sen ulottuvuuksista ja tulevaisuudesta? Keväällä 1999 kirjoitettu teksti tarjoaa mietittävää ja tarkasteltavaa nykypäivän kasvissyöjälle: onko mikään muuttunut?

Artikkeli

Usein kasvissyöntiä arvostellaan väittämällä, että ihmisen ruokavalio on aina perustunut myös eläinkunnan tuotteisiin. Muinaisten viljelykeskusten viljelykasvivalikoima on kuitenkin toisistaan riippumatta muodostunut ravitsemuksellisesti tasapainoiseksi. Viljojen, tärkkelysmukulakasvien ja vihannesten ohella proteiininsaantia täydentävät palkokasvit ovat eri mantereilla olleet ravinnon peruspilareita.

Artikkeli

Oikeutta eläimille -kansi

Kirjaesittely: Peter Singer: Oikeutta eläimille – Eläinten vapautuksen filosofiaa. Animalia 2007. 352 sivua.

Alkuperäisteos Animal Liberation ilmestyi vuonna 1975, ja sen toinen painos vuonna 1990. Tämä kirja on toisen painoksen vuonna 1991 suomennetun version päivitetty versio. Sekavaa? Niin oli kirjakin.

Kirja alkaa kolmella esipuheella ja neljillä kiitoksilla, ja vasta sivulla 29 päästään itse asiaan.

Artikkeli

Plutarkhoksen Lihansyönnistä on ensimmäinen liki kokonaan säilynyt lihansyönnin kritiikki länsimaisessa filosofiassa. Kasvissyönnin puolesta oli kuitenkin puhuttu jo satoja vuosia ennen sitä. Kasvissyönnin ja länsimaisen eläinoikeusliikkeen eräänlaiseksi isäksi voidaan kutsua Empedoklesta, joka eli Sisiliassa 400-luvulla ennen ajanlaskun alkua. Empedokleen säilyneet fragmentit ovat länsimaisen ajattelun ehkä vanhimmat säilyneet kirjoitukset eläinten tappamista, julmaa kohtelua ja lihansyöntiä vastaan.

Tilaa syöte historia