soija

Voit hakea sisältöä myös tekstihaulla.

Reseptejä voit hakea tarkemmin täältä.

Artikkeli

Villa on usein viimeisiä eläinperäisiä aineita, joista vegaani luopuu. Lampaanvillalle on kuitenkin suotu erityisasema aivan suotta, koska sille on useita vaihtoehtoja sekä luonnonkuiduissa että synteettisissä materiaaleissa. Tässä esittelyssä luonnonkuiduista valmistetut langat.

Vegaaniliiton julkaisu

PAVUT HERKUIKSI - PAPUISEN HELPPOJA RESEPTEJÄ! Vegaaniliitto ry 2014. 3. painos. 8 sivua.

Luettavissa PDF-muodossa.

Vegaaniliiton julkaisu

TUHDIMPIA RUOKA-AINEITA JA RESEPTEJÄ. Vegaaniliitto ry 2011. 4 sivua.

Vähän tuhdimpaa purtavaa niille joille liha maun puolesta maistuisi.

Luettavissa PDF-muodossa.

Artikkeli

WWF Suomen selvityksestä käy ilmi, että Suomeen tuodaan vuosittain 150-200 miljoonaa kiloa soijaa, josta arviolta vain noin 25 prosenttia on tuotettu vastuullisen tuotannon takaavien standardien mukaisesti. Raportti perustuu kyselyyn, joka lähetettiin 11:lle suomalaisen elintarvikeketjun keskeiselle toimijalle.

Suomeen tuodusta soijasta 85 prosenttia syötetään eläinten rehuksi. Vain kuusi prosenttia maailman soijasta tuotetaan suoraan ihmisten ravinnoksi. Valtaosa Suomeen tuodusta Soijasta tulee Brasiliasta. 

Artikkeli

Palkokasvit ovat isossa roolissa, kun kasvissyöjä haalii kokoon päivittäistä proteiiniannostaan. Kuivattujen papujen ja herneiden käyttömukavuudessa on kuitenkin toivomisen varaa, sillä liotus ja keittäminen vievät tuntikausia. Helpompi ja nopeampi tapa on valmistaa ruoat tempestä.

Artikkeli
Asiasanat:

American Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan soijan kulutus vähensi lonkkamurtumien riskiä noin 36 prosenttia naisten keskuudessa, jotka kuluttivat sitä enemmän kuin soijaa vähiten kuluttavat. Esimerkiksi ¼ kupillista tai enemmän tofua päivässä lisäsi lonkkamurtumilta suojaavaa vaikutusta keskimäärin 30 prosenttia verrattuna tätä pienempään soijan kulutukseen. Tutkimus oli osa Singapore Chinese Health -tutkimusta, jossa seurattiin yli 63 000 naisen ja miehen tietoja.

Artikkeli
Asiasanat:

Journal of Nutrition –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan soijaproteiinin nauttiminen saattaa auttaa tyypin 2 diabeetikoita alentamaan veren kolesterolitasoa. Soijaproteiinia nauttineiden koehenkilöiden LDL-kolesteroliarvojen eli niin sanotun pahan kolesterolin suhde HDL-kolesteroliin eli hyvään kolesteroliin pieneni merkittävästi enemmän kuin maitoproteiinia nauttineilla koehenkilöillä. Tutkimukseen osallistui 29 aikuista, jotka kärsivät tyypin 2 diabeteksestä.

Artikkeli
Asiasanat:

Tuore analyysi, joka julkaistaan Fertility and Sterility -lehdessä, osoittaa, että soijatuotteet tai soijaperäiset isoflavoni-lisät eivät vaikuta miesten testosteronitasoon. Tutkijat perehtyivät yli 50 hoitoryhmän tietoihin analyysiä varten. Soijatuotteet sisältävät fytoestrogeenejä, mukaan lukien isoflavoneja, joilla on heikkoja estrogeenin kaltaisia ominaisuuksia.

Muut tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että soijan kulutus pienentäisi sydäntautien ja joidenkin syöpätyyppien riskiä.  

Artikkeli

Polar Sun Products on Virossa toimiva soijatuotteita valmistava yritys, jonka Soyappétit -tuotemerkin varmasti moni jo tuntee. Tuotesarjaan kuuluu soijarouheita, -hiutaleita, -suikaleita ynnä muita teksturoituja soijavalmisteita sekä näihin pohjautuvia valmisruokia. Alun perin yritys myi ja pakkasi myslejä, papuja ja pähkinöitä. 1990-luvulla yritys alkoi keskittyä soijatuotteisiin, kunnes päätti luopua muista tuotteista kokonaan. Soyappétit syntyi vuonna 2000 ja on siitä lähtien kuulunut lukuisten kauppojen perusvalikoimaan. Suomessa tuotteita markkinoi Transmeri Oy.

Artikkeli
Asiasanat:

Tuoreen Journal of the National Cancer Institute -lehden mukaan Kiinassa on puhkeamassa rintasyöpäepidemia. Chinese National Family Planning and Reproductive Health Survey -kartoituksesta saatujen tietojen pohjalta tutkijat arvioivat, että rintasyöpien yleisyys, joka nykyisin on 10 - 60 tapausta 100 000 naista kohden, kasvaa yli sataan vuoteen 2021 mennessä.

Tilaa syöte soija