kouluruoka

Voit hakea sisältöä myös tekstihaulla.

Reseptejä voit hakea tarkemmin täältä.

Artikkeli
Asiasanat:

Jyväskylän musiikkikampuksella syödään tavallista parempaa vegaaniruokaa. Ammattiopiston musiikkialalla saksofoninsoittoa opiskeleva Matleena Käppi päätti selvittää, mistä kasvissyönnin suosion yhtäkkinen kasvu sai alkunsa.

Vielä viime syksynä ammattiopiston musiikkialalla oli tasan kaksi vegaania. Keväällä muusikko-opiskelijoista jo kymmenkunta pyysi vegaanista ruokaa tiskin takaa. Jyväskylän musiikkikampuksen opiskelijaravintolassa tapahtunut muutos sekä ihmetyttää että riemastuttaa.

Artikkeli

Yhdysvalloissa aloittaa toimintansa maailman ensimmäinen vegaaninen koulu. MUSE-nimisen koulun kehittäjiä ja tukijoita Calabasasissa, Kaliforniassa ovat Suzy Amis Cameron ja hänen miehensä, elokuvaohjaaja James Cameron, ilmenee yhdysvaltalaisen eläinoikeusjärjestö Compassion over Killing’in artikkelista.

Artikkeli

Tampere alkaa tarjota lapsille ja nuorille vegaaniruokavaliota elokuusta lähtien. Erityisruokavalioita noudatetaan muun muassa päiväkotien ja koulujen ruokailuissa. Vegaaniruokavaliosta vaaditaan terveydenhoitajan selvitys ja lisäksi perhe tai opiskelija ohjataan ravitsemusterapeutille, joka auttaa häntä arvioimaan ruokavalion ravitsemuksellisen laadun ja sen toteutuksen myös kotona.

Artikkeli

Lokakuun alussa Ranskassa tuli voimaan laki, joka määrittää kaikkien kouluissa tarjottavien aterioiden sisällön. Säädöksen mukaan jokaisen aterian on sisällettävä eläintuotteita ja lihan ja kalan tarjoamiselle on asetettu minimi, kuinka usein niitä on vähintään tarjottava. Säädös aiheuttaa sen, että missään julkisessa tai yksityisessä koulussa ei voi enää tarjota kasvisruokaa, ja kuusi miljoonaa ranskalaiskoululaista on näin pakotettu syömään lihaa. Parhaimmillaan kasvissyöjä voi vain jättää lihan syömättä, jolloin ateria jää vajaaksi ravintosisällöltään.

Artikkeli

Pakolliset kasvisruokapäivät aloitetaan noin 150 helsinkiläiskoulussa tammikuussa. Joululomien jälkeen kouluruokaloissa on tarjolla pelkkää kasvisruokaa kerran viikossa, joko tiistaina, keskiviikkona tai torstaina. Kasvisruokapäivänä tulee olemaan kaksi ruokavaihtoehtoa, kuten muinakin päivinä.

Artikkeli

Vuonna 2009 belgialainen Gentin kaupunki siirtyi viikottaiseen kasvisruokapäivään. Nyt ilmiö on rantautunut myös Saksaan, sillä viranomaiset ovat hyväksyneet bremeniläisen Bürgerstiftung Bremen -kansalaisjärjestön ajaman kasvisruokapäivän. Kasvisruokapäivä koskee ainakin kaupungin kouluja ja henkilöstöravintoloita, ja arvioiden mukaan 550 000 asukkaan Bremenin kaupunki säästää sen avulla viikossa noin 20 000 eläimen hengen sekä vähentää hiilioksidipäästöjä vuodessa noin 40 000 auton päästöjen verran.

Artikkeli

Emma Karin (Vihr.) tekemä aloite hyväksyttiin Helsingin kaupunginvaltuustossa 17.2. pitkän ja tunteita herättäneen keskustelun jälkeen äänin 47-35. Päätös tarkoittaa, että jatkossa yhtenä päivänä viikossa kouluissa on tarjolla vain lihatonta ruokaa. Myös Vegaaniliitto on osallistunut kampanjointiin kasvisruokapäivän puolesta olemalla mukana Valitse Vege –kampanjassa.  

Helsingin Sanomat, 17.2.2010.

Artikkeli

Belgian flaaminkielisen alueen kasvissyöntijärjestö Ethisch Vegetarisch Alternatief aloitti vuonna 2007 kampanjan viikottaisen kasvisruokapäivän puolesta. Toukokuussa 2009 torstai julistettiin Gentin kaupungin viralliseksi kasvisruokapäiväksi ja Gentistä tuli näin tiettävästi maailman ensimmäinen kasvissyöntipäivää viettävä kaupunki. Tempaus on saanut paljon kansainvälistä mediahuomiota, ja viikottaisen kasvissyönnin kelkkaan on hypännyt jo useampi kaupunki niin Belgiassa kuin muuallakin maailmassa.

Tilaa syöte kouluruoka