kalat

Voit hakea sisältöä myös tekstihaulla.

Reseptejä voit hakea tarkemmin täältä.

Artikkeli

Viisivuotiaana minä sain akvaarion. Oli kunnia-asia ruokkia sen ihmeellisiä asukkaita ja katsella lasin läpi, millaista elämää ne elivät.

Vegaaniliiton julkaisu

RAVUN ELÄMÄÄ. Oikeutta eläimille ja Vegaaniliitto ry 2012. 2 sivua.

Esite ravun elämästä ja kuolemasta.

Luettavissa PDF-muodossa.

Artikkeli

Nykyisin tuotannossa käytettäviä elämiä kasvatetaan teollisissa oloissa. Tilakoot ovat entistä suurempia, minkä seurauksena yksilöllinen hoito on vähäistä tai jopa olematonta. Jalostuksen ja liikkumattomuuden vuoksi useat sairaudet ovat yleistyneet. Ympäristö sisältää virikkeitä niukasti, eivätkä eläimet pysty elämään lajityypillisillä tavoilla.

Artikkeli

Harva tuntee myötätuntoa koukussa pyristelevää kalaa kohtaan. Ilmeettömiin, mykkiin ja meille täysin vieraassa ympäristössä eläviin kaloihin on hankala samaistua. Voiko kaloja ajatella yksilöinä? Tunteeko kala tuskaa tai pelkoa? Kalojen tietoisuutta ja tunne-elämää on vaikea tutkia, sillä niiden tunnetilat eivät ole meille samalla tavalla ilmeisiä kuin useiden maalla elävien eläinten.

Artikkeli
Asiasanat:

American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistun, Harvardin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kalan ja omega-3-rasvahappojen kulutuksella on yhteys tyypin 2 diabetekseen. Tutkimuksessa seurattiin 195 204 ihmistä, jotka olivat iältään 14-18 vuotta. Tutkijoiden mukaan kalan ja omega-3-rasvahappojen kulutuksen kasvu korreloi suuremman diabetesriskin kanssa. Satunnaisilla kalan syöjillä riski ei ollut merkittävä, mutta naisilla, jotka söivät kalaa viisi kertaa viikossa tai usemmin, nousi kasvanut riski jo 22 prosenttiin.

Artikkeli
Asiasanat:

European Journal Of Heart Failure -julkaisussa julkaistun tutkimuksen mukaan kalan syönti ei vähennä sydänkohtauksen riskiä. Tutkijat seurasivat 11 vuoden ajan 5 000 miehen ja naisen tietoja, joista 670:llä oli sydänkohtauksia.

Eniten kalaa syövillä ei todettu etua muihin henkilöihin verrattuna. Tämä tutkimus oli osa Rotterdam Study -tutkimusta Alankomaissa, jossa muiden länsimaiden tavoin sydäntaudit ovat yleisiä.

Artikkeli
Asiasanat:

Canadian Medical Association Journalin julkaiseman tutkimukseen mukaan kalansyönnin hyötyjä terveydelle on liioiteltu, ja tämä on verottanut kalapopulaatioita ja niiden elinalueita.    

Artikkeli

Rasvaista kalaa suositellaan omega-3-rasvahappojen saannin vuoksi sekä sydäntautien ehkäisyyn. Toisaalla varoitellaan kalan sisältämästä elohopeasta ja muista kemiallisista myrkyistä, erityisesti raskauden aikana. Yhtä mieltä asiantuntijat ovat kalakantoja uhkaavasta ylikalastuksesta. Kalankasvatuksessa taas esimerkiksi lohen viljely kuluttaa enemmän kalaa kuin mitä se tuottaa. Miten terveellistä tai epäterveellistä kala loppujen lopuksi on, kun otetaan huomioon myös sen sisältämät ympäristömyrkyt?

Tilaa syöte kalat