Suomen pohjoisinta kasvisbrunssia saa Sodankylästä

Asiasanat: 

Teksti: Anniina Ljokkoi

Kuvat: Miro Sarola / Café Nasta

Sodankylässä toivotaan, että kaupungin kasvisruokatarjonta paranisi myös Elokuvajuhlien aikaan.

Miro Sarola kokkaa.Alkuun kahta erilaista smoothieta, salaattia, juustopaistosta ja siemenleipää. Sitten intialaista kasvispataa, mausteriisiä ja tomaattichutney’a. Jälkiruoaksi kookospallo ja halvaa.

Lounastarjonnan pyörittäjä Miro Sarola sai innostunutta palautetta ensimmäisestä kokkaamastaan kasvisbrunssista. Se tarjoiltiin Sodankylän keskustassa Café Nastassa, jossa Sarola kokkaa myös vegaanisia lounaskeittoja. Brunssilla päästiin vegaaniseen lopputulokseen – melkein, paria ruoka-ainetta lukuunottamatta.

”Café Nastan lounaat ovat etupäässä vegaanisia. Omistaja on avarakatseinen ja haluaa kokeilla vegepainotusta”, Sarola kertoo.

Brunssille tuli 50 syöjää, mikä on alle 9 000 asukkaan pikkukaupungissa rohkaiseva määrä. Vain yksi asiakas kaipaili lautaselleen lihaa, toinen lisää proteiinia.

Sodankylän tavanomaisessa ruokatarjonnassa ei ole pulaa eläinproteiinista, sillä kaupunki sijaitsee poronhoitoalueella. Jos joku turisti onkin innoissaan poronkäristyksestä, niin viime vuosina myös kasvisruoan kysyntä on kasvanut tarjontaa suuremmaksi.
Suurimmillaan kysyntä on kesäkuussa Elokuvajuhlien aikana. Tapahtuma teki viime vuonna yleisöennätyksensä, kun kävijämäärä nousi 30 000:een.

Toiminimellä Muni's Workshops puuhaava Miro Sarola kuuli, että eräs kasvissyöjä oli pettynyt elokuvajuhlien vegetarjontaan. Hän päätti tutkia, riittäisivätkö omat rahkeet kasvisruoan tarjoamiseen festariyleisölle.

”Emme ole vielä tarkkaan miettineet volyymia, mutta olen kyllä kokannut rockfestareilla yli tuhat lautasta viikonlopussa”, Sarola vihjaa.
Miro Sarola kokkaa Café Nastan tiloissa vegaanista lounaskeittoa keskiviikosta perjantaihin. Keitolla käy päivittäin parisenkymmentä henkeä.

”Ei tästä paljon voittoja vielä heru, mutta samalla pääsen tietysti mainostamaan muita projektejani”, Sarola kertoo. Hän järjestää lisäksi muun muassa kokkauskursseja.

Seuraava vegaaninen brunssi on sovittu vappupäivälle.