Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Ajankohtaista » Viinerit

Viinerit

RuokatyyppiJälkiruoat
RuokavalioPähkinätön, Palkokasviton, Soijaton

Jos et jaksa alkaa tehdä itse viineritaikinaa, voi viinerit tehdä myös valmiista lehti- tai torttutaikinasta siitä huolimatta, että niiden taikinoissa ei ole sokeria eikä hiivaa. Listan vegaanisista taikinoista löydät Vegaanituotteet-sivustolta. Viineritaikinan muotoilusta on myös video alkuperäisessä Kamomillan konditorian ohjeessa.

Ainekset

Viinerit
  • 3 dl vettä
  • 50 g hiivaa
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 9 dl vehnäjauhoja
  • 50 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
  • kaulimiseen 300 g margariinia
Vaniljakiisseli
  • 2,5 dl Alpron soijavispiä tai kauramaitoa (muutkin kasvimaidot ja kasvikermat sopivat)
  • 1,5 rkl perunajauhoja
  • 0,25 dl sokeria
  • 1/8 tl vaniljajauhetta (tai 1 rkl vaniljasokeria)
  • 1/8 tl suolaa
  • (ripaus kurkumaa, jos haluat värjätä kiisseliä)
Päälle
  • paistonkestävää marmeladia, hilloa tai marjoja sekä vaniljakiisseliä (ohje edellä)
  • koristeluun tomusokerikuorrutetta: 1 rkl vettä + n. 2 dl tomusokeria

Valmistus

Vaniljakiisseli
  1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja käännä levy päälle.
  2. Kuumenna koko ajan sekoitellen, kunnes seos kuplahtaa.
  3. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä.
  4. Käytä viinereiden täytteenä tai syö kiisselinä.
Viinerit
  1. Laita vesi jääkaappiin ja vehnäjauhot pakastimeen vähintään muutamaksi tunniksi ennen leipomisen aloittamista. Mahdollisimman kylmillä aineksilla taikinan teko onnistuu helpoiten. Myös vaniljatäyte kannattaa tehdä valmiiksi etukäteen.
  2. Liota hiiva, sokeri ja suola veteen. Lisää vehnäjauhot sekä margariini ja sekoita tasaiseksi. Taikinaa ei ole tarkoitus vaivata, kuten pullataikinaa.
  3. Jauhota pöytä ja kaulitse sen päällä taikinasta noin sentin paksuinen ja noin 30 x 30 -senttinen neliö.
  4. Levitä margariini taikinalevyn keskelle pienemmäksi neliöksi alla olevan kuvan osoittamalla tavalla. Taita neliön kulmat keskelle siten, että taikinan reunat ovat hieman toistensa päällä.
  5. Kaulitse taikinalevyä varovasti yhteen suuntaan, kunnes se on venynyt n. 50 senttiseksi. Taita taikina kolmeen osaan ja kauli uudelleen n. 50 senttiseksi. Taita taikina taas kolmeen osaan, kääri kelmuun tai leivinpaperiin ja laita pakastimeen viideksitoista minuutiksi.
  6. Kauli taikina vielä kertaalleen, taita taas kolmeen osaan ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi lepäämään.
  7. Kauli taikina noin sentin paksuiseksi levyksi ja leikkaa se neliöiksi. Muotoile neliöistä pieniä "kuppeja" (katso video täältä) ja täytä ne haluamallasi tavalla. Voit lisätä kupin pohjalle marjoja ja kaataa niiden päälle vaniljakiisseliä tai sitten voit täyttää kupin puoliksi hillolla ja puoliksi kiisselillä. Älä täytä kuppia ihan täyteen, jotta kiisseli ei valu pois kupin sisältä paistettaessa. (Jos näin kuitenkin käy, voit vain siistiä valuneet asiat pois viinerin reunasta.)
  8. Viinereitä ei tarvitse voidella millään, mutta jos pelkäät menettäväsi yöunet jättämällä viinerit voitelematta, voit käyttää siihen tarkoitukseen agar agar -hyytelöä tai vaniljasoijavanukasta.
  9. Paista viinereitä 225-asteisessa uunissa n. 12 minuuttia eli kunnes ne ovat kauniita väriltään. Anna viinereiden jäähtyä.
  10. Sekoita koristelua varten vesi ja tomusokeri. Jos kuorrute on liian laihaa, lisää vähän tomusokeria ja jos taas liian paksua, lisää tippa vettä. Koristele viinerit valuttamalla tomusokerikuorrutetta lusikasta ohuena nauhana viinerin päälle.

Lähde

Satu Saunio, Kamomillan konditoria -blogi