Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Ajankohtaista » Vaahtokarkit

Vaahtokarkit

RuokatyyppiJälkiruoat
RuokavalioGluteeniton, Pähkinätön, Vehnätön

Vaahtokarkit on helpointa tehdä yleiskoneella tai muulla pöydällä seisovalla vatkaimella, mutta tavallisella sähkövatkaimellakin onnistuu. Tarkkaile käsikäyttöisen vatkaimen kuumenemista ja pidä taukoa, jos moottori kuumenee liikaa.

Agar agar -jauhetta saa edullisesti etnisistä kaupoista.

Sokerilientä keitettäessä sokeri kiteytyy kattilan reunoille. Yritä sekoittaa niin, ettei kiteytynyttä sokeria pääsee seokseen tai vaihtoehtoisesti voit pyyhkiä kiteet pois märällä paperipyyhkeellä. Varo kuitenkin polttamasta sormiasi kuumaan sokeriin!

Ainekset

  • 0,5 dl soijaproteiini-isolaattia
  • 0,75 tl ksantaani- tai guarkumia
  • 0,75 dl vettä
  • 3,5 dl sokeria
  • 2,5 dl vaaleaa siirappia
  • 4 rkl agar agar -jauhetta
  • 1,25 dl vettä
  • 0,75 tl suolaa
  • 1 tl vaniljasokeria

Valmistus

  1. Vatkaa soijaproteiini-isolaatti, ksantaani-tai guarkumi ja vesi kiinteäksi vaahdoksi.
  2. Mittaa kattilaan sokeri, siirappi, agar agar -jauhe, vesi ja suola. Kuumenna miedolla lämmöllä välillä sekoittaen kunnes sokeri on sulanut. Nosta lämpöä keskilämmölle ja anna kiehua välillä sekoittaen, kunnes sokeri on 120 asteista. Jos käytössä ei ole sokerilämpömittaria, voi lämpötilan todeta pisarakokeella: Tipauta muutama pisara seosta jääkylmään veteen. Seos on valmista, kun voit muotoilla siitä sormissasi kiinteän ja sitkeän pienen pallon. Sekoita vaniljasokeri siirappiseokseen.
  3. Kaada siirappiseosta soijaproteiini-isolaattivaahtoon samalla vatkaten ensin ruokalusikallinen kerrallaan. Vatkaa tasaiseksi ja kaada sitten siirappi ohuena nauhana samalla vatkaten. Vatkaa 15 - 20 minuuttia tai kunnes vaahto vaalenee ja tilavuus kasvaa noin kaksin - kolminkertaiseksi. Massa pyrkii loppuvaiheessa nousemaan vatkaimen varsia pitkin, mutta kaavi se alas ja jatka vatkaamista.
  4. Värjää massa halutessasi.
  5. Kastele vuoka vedellä ja jauhota tomusokerilla. Kaada vaahtokarkkimassa vuokaan, levitä tasaiseksi ja ripottele pinnalle tomusokeria. Anna vaahtokarkkimassan olla peittämättä huoneenlämmössä yön yli.
  6. Kumoa vuoka ja leikkaa öljytyllä veitsellä paloiksi. Pyörittele palat tomusokerissa.

Lähde

Inna Somersalo (Vegaia 3/2010)