Päärynäkurpitsakakku

Päärynäkurpitsakakku. Kuva: Outi Rinne, Keittiökameleontti-blogi.

Päärynäkurpitsakakku

Ruokatyyppi: 
Tämä mehevä ja kostea kakkupohja maistuu miedosti päärynälle ja on lähes rasvaton, kiitos kesäkurpitsan. Tällä kertaa sitä on ujutettu mukaan kypsästä kurpitsasta tehtynä soseena. Kesäkurpitsan sijaan voi siis käyttää myös talvikurpitsasta tehtyä sosetta. Kakku on hyvää sellaisenaankin ilman täytettä, mutta erityisen herkun siitä saa kuorruttamalla sen mustaherukka-pähkinäkreemillä.
Ainekset: 
Kakkupohja
  • 1 keskikokoinen kesäkurpitsa kuorittuna
  • 4 säilykepäärynän puolikasta (tai iso kypsä päärynä tai 2 pientä)
  • 1 dl kookos- tai soijamaitoa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • 2,5 dl hienoja täysjyvävehnäjauhoja
  • 1,25 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl maizenaa
  • 2,5 dl sokeria
  • 1 rkl soijajauhoja
  • 2 tl leivinsoodaa
  • 0,5 tl suolaa
Mustaviinimarjakreemi
  • 150 g cashew-pähkinöitä tai manteleita
  • 1,25 dl päärynämehua
  • 0,25 tl suolaa
  • 0,5 dl vaahterasiirappia
  • 0,5 l tuoreita mustia viinimarjoja tai 250 g pussi pakastemarjoja
  • 0,75 dl vettä 
  • 3 rkl agar agar -hiutaleita
  • mustaviinimarjahilloa
Valmistus: 
Kakkupohja
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota pyöreä kakkuvuoka. 
  2. Paloittele kesäkurpitsa ja höyrytä kypsäksi, anna jäähtyä. Soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kurpitsasoseeseen päärynä ja jatka soseuttamista. Lisää kooko- tai soijamaitoa, kunnes seosta on yhteensä ½ litraa. Lisää vaniljasokeri, viinietikka ja sekoita hyvin.
  3. Sekoita kuivat ainekset leivinkulhossa. Lisää kurpitsaseos ja kääntele kuiviin aineksiin, älä sekoita liikaa. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunin alaosassa 35 - 60 minuuttia riippuen kakkuvuoan koosta, yksi korkea kakku vaatii pidemmän ajan. Kokeile kakun kypsyyttä pistämällä tulitikku kakun keskelle. Kakku on kypsä, kun tikku jää puhtaaksi. Jos kakku näyttää ruskistuvan liian tummaksi, peitä pinta foliolla tai leivinpaperilla kypsentämisen loppuvaiheessa. Ota kypsä kakku uunista ja anna jäähtyä täysin (esim. seuraavaan päivään) ennen leikkaamista.
 
Mustaviinimarjakreemi
  1. Jauha pähkinät tai mantelit tehosekoittimessa jauheeksi. Lisää neste ja jatka sekoittamista noin 1 - 2 minuuttia kunnes saat kermamaisen seoksen. Lisää suola ja vaahterasiirappi ja jatka sekoittamista vielä hetki. Laita sivuun odottamaan.
  2. Keitä marjoja vesitilkassa, kunnes niistä irtoaa mehu eli noin 20 minuuttia. Kaada siivilän läpi toiseen astiaan ja puserra marjoista siivilää vasten kaikki mehu. Lisää tarvittaessa mehuun hiukan vettä siten, että mehua on yhteensä 3 dl sekä agar agar -hiutaleet ja keittele noin 5 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes hiutaleet ovat liuenneet nesteeseen. Ota kattila sivuun ja anna jäähtyä hetki.
  3. Sekoita agar-seos pähkinäkreemiin voimakkaasti vatkaten, mieluiten sähkövatkaimella, kunnes seos on täysin sekoittunut ja tasainen. Se alkaa jähmettyä jo tässä vaiheessa. Kaavi seos reunoilta, peitä ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään 4 tunniksi tai seuraavaan päivään.
 
Kokoaminen
  1. Leikkaa kurpitsakakun pinta tasaiseksi ja halkaise kahteen osaan.
  2. Ota viinimarjakreemi jääkaapista ja vatkaa sitä sähkövatkaimella 1 - 2 minuuttia, kunnes se muuttuu kuohkeammaksi (kreemi ei varsinaisesti vaahtoudu). Jos haluat makeamman kreemin, lisää 1 - 2 rkl sokeria vatkausvaiheessa.
  3. Sivele kakun toisen osan pinnalle hilloa ja ohut kerros mustaherukkakreemiä. Laita toinen puoli kanneksi. Jos koristelet kakun reunat tomusokerilla, tee se tässä vaiheessa.
  4. Levitä loppu herukkakreemi kakun päälle tasaiseksi kerrokseksi. Koristele halutessasi vielä mustaherukoilla ja päärynäviipaleilla.
Lähde: 

Vegaaniliitto Facebookissa