Kesäkurpitsakeitto

Kesäkurpitsakeitto. Kuva: Outi Rinne, Keittiökameleontti-blogi

Keitto grillatusta kesäkurpitsasta

Ruokatyyppi: 

Kesäkurpitsakeittoon uppoaa isompikin määrä kurpitsaa. Varsinainen juju on kuitenkin kasvisten grillaaminen, mutta myös päärynä, joka tekee soseuteusta keitosta hiukan hapanimelän. Mukana kypsyvät pähkinät saostavat keiton kermaiseksi, ja pisteenä i:n päällä ovat korintit, jotka voi myös jättää pois, mikäli haluaa keitosta yksinkertaisemman.

Ainekset: 
  • 8 pientä kesäkurpitsaa
  • 2 palsternakkaa
  • 2 sipulia
  • 1 päärynä
  • 1 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä (rypsiöljykin käy)
  • 2 dl paahdettuja macadamia- tai cashew-pähkinöitä
  • 1 tl kuivattua rakuunaa
  • 2 tl kuivattua basilikaa
  • 1,5 l mietoa kasvislientä
  • 1 kuivattu pieni chili
  • 2 laakerinlehteä
  • jauhettua mustapippuria
  • (hienoa merisuolaa)
  • (½ dl korintteja viimeistelyyn)

Valmistus: 
  1. Paloittele kesäkurpitsat. Kuori ja viipaloi palsternakat, viipaloi sipulit. Lohko päärynä, mutta älä kuori.
  2. Asettele kasvikset uunipannulle ja lisää öljy. Grillaa uunin grillivastuksen alla välillä sekoitellen. Kasvikset saavat saada kunnolla väriä.
  3. Siirrä kattilaan, lisää joukkoon pähkinät, mausteet ja kasvisliemi. Jos käytät korintteja, lisää sekaan ne kiehumaan esimerkiksi suuressa teepallossa tai sideharsopussissa. Näin voit ottaa ne ennen pois ennen keiton soseuttamista pois.
  4. Anna keiton kiehua ½ t – 1 t, riippuen, kuinka kiire on ruokapöytään. Pitkä hauduttamisaika parantaa makua.
  5. Poista keitosta chili, laakerinlehdet sekä korintit. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
  6. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vielä suolaa ja mustapippuria. Lisää keittoon korintit ja sekoita.
  7. Koristele tuoreella basilikalla tai rakuunalla.

Lähde: 

Vegaaniliitto Facebookissa