Hamppuvoi ja hamppupesto

Ainekset: 

Hamppuvoi

  • 2 dl hampunsiemeniä
  • 0,75 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • 1,25 dl vettä
  • vajaa 0,5 tl suolaa

Hamppupesto

  • 2 dl hampunsiemeniä tai -siemenrouhetta
  • 0,75 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • vajaa 0,5 tl suolaa
  • 1,5 rkl kuivattua basilikaa tai runsaasti tuoretta
  • 2-4 valkosipulinkynttä
Valmistus: 
  1. Paahda siemeniä kuivalla paistinpannulla koko ajan sekoitellen, kunnes siemenet alkavat tuoksua ja mahdollisesti hieman pomppia. Kaada välittömästi kulhoon, pois kuumalta pannulta.
  2. Lisää vesi ja öljy, hienonna ainekset sauvasekoittimella.
Hampunsiemenistä voi tehdä myös hamppumaitoa. Maito valmistuu jauhamalla hampunsiemeniä veden kanssa sauva- tai tehosekoittimessa suhteessa 1:3, eli vaikkapa 2 dl siemeniä ja 6 dl vettä. Siivilöi hamppumaito lankasiivilän avulla. Siemenmurskan voi käyttää esimerkiksi leivontaan, puuroon tai kasvispihveihin.
Lähde: 

Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi: Härkäpapua sarvista - Herkullista kasvisruokaa läheltä. Moreeni 2010.

Vegaaniliitto Facebookissa

Vegaaniliitto Instagramissa