Vegaanisia tuotteita

Vegaanisia tuotteita. Kuva: Janne Karvo.

Mitä on vegaaninen ruoka?

Vegaanit eivät periaatteellisista syistä syö mitään, mikä on peräisin eläinkunnasta. Syyt ruokavalioon voivat olla eettiset, ekologiset, terveydelliset ja/tai henkiset/uskonnolliset.

Mitä vegaanit syövät:

  • Kaikkia kasviksia eli vihanneksia, palkokasveja, hedelmiä, pähkinöitä, sieniä, ja viljatuotteita. Maailmassa on yli 20 000 syötävää kasvilajia.
  • Useita sekasyöjällekin tuttuja ruoka-aineita on olemassa vegaanisena, kuten erilaisia pihvejä ja pyöryköitä, makkaroita, leikkeitä ja muita "lihankaltaisia" aineksia. Ruoka-aineita löytää kaupasta valmiina tuotteina tai niitä voi valmistaa itse.
  • Vegaanille sopivat myös eri kasvimaitopohjaiset tuotteet kuten esimerkiksi soija-, kaura-, riisi- tai pähkinäpohjaiset maidot, kermat, jäätelöt ja jogurtit sekä erilaiset kasviperäisistä aineista valmistetut juustot (esim. soijajuusto).
  • Lisää tietoa erilaisista ruoka-aineista ja mm. esimerkin vegaanin ruokakaapin sisällöstä löydät artikkelista Vinkkejä ruoanlaittoon.

Vegaanin ruokavalioon ei kuulu:

  • Vegaanit eivät syö lihaa missään muodossa (ei myöskään jauhelihaa, makkaroita tms.), kanaa tai muita lintuja, kalaa, rapuja tai simpukoita.
  • Vegaanit eivät syö muitakaan eläinkunnan tuotteita, kuten kananmunia, hunajaa, maitoa, voita, juustoa tai muita maitotuotteita. Vegaanit eivät myöskään syö ruokia, joissa on liha-, kala-, tai kanalientä, liivatetta tai eläinrasvoja.

Entä lisäaineet?

  • Eläinperäisiä valmistusaineita, joita vegaanit eivät syö, ovat mm. hera, kaseiini, kaseinaatit, laktoosi eli maitosokeri, juoksutteet, liivate eli gelatiini, albumiini ja munajauhe.
  • Vegaanien suhtautuminen eläinperäisiin lisäaineisiin saattaa vaihdella suuresti, joten suhtautumisesta niihin kannattaa kysyä erikseen. Eläinperäisten ja mahdollisesti eläinperäisten lisäaineiden lista löytyy tämän sivun lopusta.

Mistä tietää kaupassa, onko tuote vegaaninen?

  • Tuotteen vegaanisuus selviää usein ainoastaan tuotteen valmistusainelistaa lukemalla. Joissain tuotteissa on voitu mainita erikseen tuotteen sopivuudesta vegaaneille.
  • Tuotteen nimet saattavat olla harhaanjohtavia. "Laktoositon" ei ole automaattisesti vegaaninen, sillä laktoositon tuote saattaa sisältää hylamaitoa tai eläinrasvoja.
  • Kasvirasvajäätelöissä, -ruokakermoissa, -juustoissa ja -jogurteissa vain rasva on vaihdettu kasvirasvaan. Muuten ne sisältävät eläinperäisiä ainesosia eivätkä siis ole vegaanisia.
  • Eläinperäisiä ainesosia saattaa löytyä yllättävistäkin tuotteista: spagetissa voi olla kananmunaa, perunalastuissa herajauhetta ja myslissä maitojauhetta tai hunajaa.

 


 

Eläinperäiset valmistus- ja lisäaineet elintarvikkeissa

Julkaisija: Elintarvikevirasto, 2010

Varmuuden valmistuksessa käytettyjen aineiden alkuperästä saa ottamalla yhteyttä elintarvikkeen valmistajaan tai maahantuojaan.

Eläinperäisiä valmistusaineita

Maidoista valmistettuja

  • hera
  • kaseiini
  • kaseinaatit
  • laktoosi (maitosokeri)

Munista valmistettuja

  • albumiini
  • munajauhe

Teurastuksen sivutuotteet

  • aminohapot
  • juoksutteet
  • liivate
  • tali

Mehiläistuotteet

  • hunaja
  • kuningatarhyytelö
  • siitepöly
  • propolis
  • Royal Jelly

Eläinperäisiä lisäaineita

Lisäaineet parantavat elintarvikkeen säilyvyyttä, makua, väriä ja hajua sekä helpottavat valmistusta. Elintarvikkeeseen käytetyt lisäaineet on merkitty ainesosaluetteloon käyttötarkoitusta kuvaavalla ryhmänimellä ja E-koodilla tai lisäaineen omalla nimellä. Osa lisäaineista voidaan valmistaa myös kasvimateriaalista, kuten lesitiini tai synteettisesti.

Uusia lisäaineita hyväksytään, ja vanhoja poistuu käytöstä. Monet niistä voidaan valmistaa useilla menetelmillä erilaisista raaka-aineista. Tuoreimman tiedon ja varmuuden elintarvikkeeseen käytetyn lisäaineen alkuperästä saa vain ottamalla yhteyttä tuotteen valmistajaan tai maahantuojaan.

Lisäaineet, jotka varmasti ovat eläinperäisiä:

E 120 karmiinit, kokkiniili, karmiinihappo
E 901 mehiläisvaha, valkoinen ja keltainen
E 904 sellakka
E 1105 lysotsyymi

Lisäaineet, jotka mahdollisesti ovat eläinperäisiä

E 304 askorbyylipalmitaatti ja askorbyylistearaatti
E 322 lesitiinit (useimmiten peräisin soijasta)
E 422 glyseroli
E 431 polyoksietyleeni(40)stearaatti
E 432 polyoksietyleenisorbitaanimonolauraatti (polysorbaatti 20)
E 433 polyoksietyleenisorbitaanimono-oleaatti (polysorbaatti 80)
E 434 polyoksietyleenisorbitaanimonopalmitaatti (polysorbaatti 40)
E 435 polyoksietyleenisorbitaanimonostearaatti (polysorbaatti 60)
E 436 polyoksietyleenisorbitaaninitristearaatti (polysorbaatti 65)
E 445 puuhartsien glyseroliesterit
E 470a rasvahappojen natrium-, kalium- ja kalsiumsuolat
E 470b rasvahappojen magnesiumsuolat
E 471 rasvahappojen mono- ja diglyseridit
E 472a rasvahappojen mono- ja diglyseridien etikkahappoesterit
E 472b rasvahappojen mono- ja diglyseridien maitohappoesterit
E 472c rasvahappojen mono- ja diglyseridien sitruunahappoesterit
E 472d rasvahappojen mono- ja diglyseridien viinihappoesterit
E 472e rasvahappojen mono- ja diglyseridien viinihappoesterit
E 472f rasvahappojen mono- ja diglyseridien etikka- ja viinihappoesterit
E 473 rasvahappojen sakkaroosiesterit
E 474 sokeriglyseridit
E 475 rasvahappojen polyglyseroliesterit
E 476 polyglyserolipolyrisinolaatti
E 477 propyleeniglykolimonostearaatti
E 481 natriumstearoyyli-2-laktylaatti
E 482 kalsiumstearoyyli-2-laktylaatti
E 483 stearyylitartraatti
E 491 sorbitaanimonostearaatti
E 492 sorbitaanitristearaatti
E 493 sorbitaanimonolauraatti
E 494 sorbitaanimono-oletaatti
E 495 sorbitaanimonopalmitatti
E 570 rasvahapot
E 626-E 629 guanyylihappo suoloineen
E 630-E 633 inosiinihappo suoloineen
E 634 kalsium-5´-ribonukleotidit
E 635 dinatrium-5´-ribonukleotidit
E 920 L-kysteiini
E 1518 glyserolitriasetaatti (triasetiini)

Elintarvikeessa käytetyn lisäaineen alkuperän tietää parhaiten valmistaja.

E-koodiavan- ja eläinperäiset valmistus- ja lisäaineet -luettelot löytyvät myös Eviran sivulta.

 


Tietoa eläinperäisistä valmistus- ja lisäaineista

Hera

Hera on juustonvalmistuksessa ylijäävää nestettä, jota käytetään monissa elintarvikkeissa.

Liivate eli gelatiini

Liivatetta valmistetaan keittämällä eläinten luista, nahoista ja jänteistä. Liivatetta käytetään mm. hyytelöiden ja muiden jälkiruokien valmistuksessa.

Liivatteelle on useita vegaanisia vaihtoehtoja, esim. merilevästä saatava agar-agar. Agar-agaria myydään nuudelimaisina nauhoina, jauheena tai pitkinä möhkäleinä, ja se on yleensä väriltään valkoista. Myös kuzu- juuresta tehdään liivatteen kaltaista ainetta.

BSE-taudin myötä on yleistymässä myös inuliinin käyttö liivatteen korvaajana. Inuliini sisältää fruktoosia ja glukoosia ja sitä on useissa kasviksissa, erityisesti sipuleissa ja vehnässä. Myös guarkumi (Cyamopsis tetragonoloba) ja karrageeni (irlanninlevä) ovat vegaanisia.

Liivate on valmistusaine eli sillä ei ole E-koodia. Liivatteen käytöstä elintarvikkeessa pitää aina mainita pakkauksessa.

Kaseiini

Kaseiini on lehmänmaidon proteiini. Kaseiinia käytetään esim. hiustenhoitotuotteissa, kosmetiikassa, elintarvikkeissa ja lateksiesineiden, kuten kondomien valmistuksessa.

Pepsiini ja renniini

Pepsiiniä ja renniiniä käytetään mm. juoksutteina juuston valmistuksessa. Pepsiiniä otetaan teurastettujen sikojen mahasta ja renniini vasikoiden mahasta.

Bakteeriviljelmät ovat vaihtoehto pepsiinille ja renniinille, mutta eläinperäisen juoksutteen tilalla käytettävä bakteeriviljelmä on yleensä geenimanipuloitua. Renniinille löytyy vaihtoehtoja myös kasviperäisistä korvikkeista ja sitruunamehusta.

Karmiini eli kokkiniili

Karmiini (E 120) on kuivatuista kokkiniilikirvoista peräisin olevaa punaista väriainetta. 70 000 kokkiniilikirvasta saadaan puoli kiloa karmiinia, joten hyönteisten tuotanto on massiivista. Karmiinia käytetään mm. karkeissa, alkoholijuomissa, kosmetiikassa ja lankojen värjäyksessä.

Kasviperäiset värit, kuten punajuuriväri, ovat karmiinille vegaaninen vaihtoehto.

Sellakka

Sellakka (E 904) on kilpikirvojen eritettä. Kirvat imevät puista nesteitä ja tuottavat eritettä, jota kerääntyy paksuina kerroksina puiden rungoille ja oksille. Sellakkaa kerätään hunajan tavoin ja sitä käytetään mm. makeisissa, lääkkeiden valmistuksessa ja autovahoissa.

Lanoliini

Lanoliini on lampaan talirauhasista erittyvää rasvaa, jota kertyy lampaan villaan. Lanoliinin takia villasta tulee vettähylkivää ja lammas pärjää sateellakin. Villaa otetaan sekä elävistä että teurastetuista lampaista. Lanoliinia käytetään kosmetiikassa, lääkkeissä ja D3-vitamiinissa.

Vegaaniliitto Facebookissa